НОВИНИ

Полша сформира коалиция от западни сили, които да предоставят бойни самолети на Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:31, 06.04.2023 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Полша ще помогне за сформирането на коалиция от западни сили, които да предоставят бойни самолети на Украйна, както е направила по-рано тази година за танковете. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч снощи в центъра на Варшава.

Русия няма да победи Европа, докато Украйна и Полша работят в тясно сътрудничество, обяви Зеленски. Той предупреди, че има заплаха солидарността за Украйна да отслабне и каза, че артилерията и танковете трябва да бъдат предоставени, когато са необходими за битката на фронта.

Украйна се надява да започне контраофанзива през идните седмици или месеци и иска да си осигури от Запада модерни изтребители, като например американските F-16.

Варшава е близък съюзник на Киев и помогна за мобилизирането на подкрепата в западните страни за предоставянето на Украйна на танкове, като част от коалиция от страни.

"Солидарността трябва да продължи. Когато битката изисква артилерия, тя трябва да бъде осигурена. Когато за победа са нужни танкове, те трябва да са на фронта. Когато независимостта изисква изтребители, не трябва да обръщаме внимание как Русия ще реагира и не трябва да гледаме кое число е по-безопасно да стои до буквата F-16 или друго", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Маринов: Президентът няма да участва в съставяне на кабинет, нито ще бабува на това
Александър Маринов: Президентът няма да участва в съставяне на кабинет, нито ще бабува на това
Руският външен министър Сергей Лавров пристига на посещение в Турция
Руският външен министър Сергей Лавров пристига на посещение в Турция