НОВИНИ

Сблъсъци в джамията Ал Акса в Йерусалим, има ранени

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:40, 06.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Сблъсъци избухнаха снощи между палестинци и израелската полиция в комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим. Снощи за втори път израелските органи на реда влязоха в комплекса на мюсюлманския храм и опитаха да евакуират богомолците, използвайки зешеметяващи гранати и гумени куршуми.

Напрежението ескалира по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, в навечерието на еврейския празник Пасха и на католическия Великден.

Новата ескалация на напрежението започна, след като в сряда преди изгрев слънце израелската полиция щурмува джамията Ал Акса, за да изведе, по думите ѝ - "младежи, нарушаващи закона и маскирани агитатори", които са се барикадирали вътре.

Полицаите бяха посрещнати с камъни и пиротехника. Над 350 души бяха арестувани. В контролираната от групировката Хамас ивица Газа избухнаха протести, към израелска територия полетяха ракети.

В сряда вечерта израелските органи на реда пак нахлуха в комплекса на джамията, за да изведат младежи, които отново са се опитали да се барикадират там.Молещите се бяха евакуирани, а достъпът до Храмовия хълм беше блокиран от израелските сили за сигурност. От ООН осъдиха израелската акция в Ал Акса.

"Генералният секретар е шокиран и ужасен от кадрите на насилие и побоя от страна на израелските сили за сигурност в джамията в Йерусалим. В дни, които са свещени за евреи, християни и мюсюлмани, трябва да има мир", призова Стефан Дуярич - говорител на генералния секретар на ООН.

От Белия дом също призоваха към деескалация.

"Оставаме крайно загрижени от продължаващото насилие и призоваваме всички страни да избягват ескалация", каза Карин Жан-Пиер - прессекретар на Белия дом.

В Турция десетки демонстранти се събраха през израелските дипломатически мисии в Анкара и Истанбул. А президентът Реджеп Ердоган, който се опитва да възстанови отношенията с Израел, заяви, че нахлуването в Ал Акса е червена линия.

"Това се нарича политика на репресия, на кръв и на провокация. Турция не може да остане безмълвна пред лицето на тези атаки. Да посегнат на джамията Ал Акса и да потъпкват светостта на Храмовия хълм е червена линия за нас", предупреди президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Напрежението в Близкия изток ескалира, откакто начело на Израел се завърна премиерът Бенямин Нетаняху в коалиция с крайнодесни формации. Само тази година са загинали 91 палестинци, 15 израелци и 1 украинец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон и Урсула фон дер Лайен на среща с китайския президент Си Дзинпин
Макрон и Урсула фон дер Лайен на среща с китайския президент Си Дзинпин
Ще получат ли пенсионерите великденски добавки?
Ще получат ли пенсионерите великденски добавки?