НОВИНИ

Видеонаблюдението на вота засне нарушения - ще има ли обаче някакви последствия?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:33, 05.04.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Какво постигна видеонаблюдението на тези избори, освен че струваше на държавата близо 6 милиона и половина лева? Към този въпрос поглеждаме, след като в репортаж на "По света и у нас" ви показахме как камерите от секция в Банско отчитат като действителен глас бюлетина, която по правилата на изборите не би трябвало да бъде зачетена.

Макар че на видеото това се вижда достатъчно ясно, реакция от страна на която и да институция, занимаваща се с изборите, няма. Това поставя отново въпроса дали някой има задължението да следи тези видеа и каква беше ползата от тях?

Показахме ви недвусмислена грешка на комисия в Банско - невалидна бюлетина, отчетена като валидна. Сега показваме още две - от секция във Френската гимназия в София. След като изчитат ръководството, членовете на комисията единодушно решават да броят сгрешени бюлетини за валидни.

Това са само две секции, в които видеонаблюдението е свършило своята работа - показало е нарушения. Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК обаче коментира тази сутрин пред БНТ, че видеоматериалът не е доказателствен материал.

БНТ: Някакви реални последствия законът казва ли, че може да има?

Стоил Цицелков: Не. Видеото, както и във всеки друг случай в България, може да бъде улика, тоест да доведе до разследване, но до там.

Когато депутатите са приели да има видеонаблюдение в секциите, са пропуснали да уточнят и кой ще следи дали там има нарушения. От ЦИК нямат вменено такова задължение. ОТ РИК Благоевград, където би трябвало да знаят за случая в Банско, също вдигат ръце.

"По отношение на записи, на това къде се качват тези записи и тяхното съхранение - нямаме ангажимент. В крайна сметка РИК нищо не може да направи, тя не е отговорна за това какво са вписали комисиите в протокола си и как са преценили дали една бюлетина е действителна или не. Каквото са решили от комисията - това е. Ние само проверяваме и приемаме протокола", обясни Антоанета Богданова, председател на РИК-Благоевград.

Така дали ще гледаме секцията във Видин, която е снимала тавана, или секцията в Монтана, която чинно показва всяка стъпка на комисията - поне засега няма значение, защото дори да има грешка, тя си остава за наше лично впечатление.

"Този път се случи, както казах, може да изведем някакви полезни неща от всичко това, но нашият призив е повече такова нещо да не се случва, нека да подарят тези телефони на хора в нужда, на бедни деца, да могат да се включат в социални мрежи, да са част от обществения живот", призова Стоил Цицелков.

На този етап от ЦИК отказват да коментират дали и за какво ще послужи видеонаблюдението, за което бяха дадени милиони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен надви Черно море Тича в баскетболното първенство при мъжете
Спартак Плевен надви Черно море Тича в баскетболното първенство при мъжете
Сандра Сремчевич: Сърбия е фаворит срещу България за двубоя в Разград
Сандра Сремчевич: Сърбия е фаворит срещу България за двубоя в Разград