НОВИНИ

Колко години затвор може да получи Тръмп, ако бъде осъден?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:46, 05.04.2023
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Слушай новината

За първи път в историята на Съединените щати държавен глава се изправи пред съда в качеството си на обвиняем. Доналд Тръмп пледира невинен по всичките 34 обвинения, за които може да получи общо 136 години затвор. Веднага след изслушването в съда бившият президент се върна в имението си във Флорида.

Почти без да прояви емоции и без Мелания до себе си, Доналд Тръмп се яви в съда в Манхатън. И очаквано не се призна за виновен по обвиненията за фалшифициране на бизнес документи, за да бъдат прикрити плащания по три големи афери преди президентските избори през 2016 г.

Според обвинението Тръмп е платил за мълчанието на две жени, с които е имал връзки - 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс и 150 000 долара на бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл. Медийна група, близка до бившия президент, откупила за 30 000 долара правата върху история, която никога не трябва да види бял свят - тази на портиер в "Тръмп Тауър", който твърди, че има доказателства за извънбрачно дете на Тръмп.

"34 неверни твърдения на Тръмп, произнесени за да прикрият други престъпления. В щата Ню Йорк това е престъпление. Няма никакво значение кой сте. Няма да допуснем сериозни криминални действия да бъдат превърнати в норма", заяви Алвин Браг, окръжен прокурор на Ню Йорк.

Самият Тръмп отправи обвинения към Алвин Браг - първият афроамериканец, избран преди две години за окръжен прокурор на Ню Йорк.

"Никога не съм си и помислял, че подобно нещо може да се случи в Америка. Никога. Единственото престъпление, което съм извършил, е че яростно защитавах страната ни от тези, които се опитват да я унищожат. Сега за първи път в американската история един провалил се окръжен прокурор повдига обвинения на бивш президент на Съединените щати. Въз основа на обвинения, които всеки юрист ще ви каже, че са несъстоятелни. Адвокатите ми дойдоха и ми казаха - "Нямат нищо срещу теб. Нищо".

Тръмп за делото срещу него: Срамен момент в историята на страната

Според юристи незаконно е не самото плащане на хора, които разполагат с компрометираща информация, а начинът, по който това е осчетоводено. Съмнението е, че Тръмп е прикрил нарушения на правилата за финансиране на кампанията си.

"Незаконното, според окръжния прокурор, е по какъв начин е било вписвано в регистрите на юридическото лице възстановяването на разходите и къде са отивали тези плащания", обясни професорът по право Джефри Белин.

Пред имението на Тръмп в Мар-а-Лаго негови привърженици бяха в очакване на завръщането му.

"Той не нанася удари, а казва нещата, каквито са, честен и почтен е. Има подкрепата на повече от 75 милиона души, които вероятно след днес са близо 200 милиона", коментира поддръжник на Тръмп.

Тръмп набира преднина пред съперниците си за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина, сочи социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос. Над половината от анкетираните, в това число 80% от републиканците, смятат, че подбудите зад повдигнатите обвинения срещу него са политически.

До евентуален съдебен процес може да мине повече от година. Освен делото в Ню Йорк, е изправен пред разследване в Джорджия във връзка с опитите му да се бори срещу поражението си през 2020 г. в този щат.

Фалшифицирането на търговска документация е престъпление, което се наказва с не повече от една година затвор съгласно законодателството на щата Ню Йорк. Според окръжния прокурор Браг обаче става дума за обвинения в тежки престъпления, всяко от които носи максимален срок от четири години затвор.

Няколко са вероятните ходове на защитата на Тръмп. Адвокатите му се очаква да подадат молба, в която да посочат защо съдията Хуан Мерчан е некомпетентен да води делото. Те може да атакуват и начина на използване на щатския избирателен закон по дело срещу федерален, а не щатски кандидат. Изтичане на срока по давност е друга възможност. Той е пет години, но беше удължен заради пандемията. Съгласно законодателството на Ню Йорк давностният срок може да бъде удължен, ако ответникът е бил извън щата, но Тръмп може да твърди, че поради заемането от него на длъжността президент на САЩ тази норма не трябва да се прилага.

Следващото заседание на съда е на 4 декември тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марек Юнион-Ивкони запази мястото си в волейболния елит след успех над Дунав
Марек Юнион-Ивкони запази мястото си в волейболния елит след успех над Дунав
Генов и Шейнгезихт с по четири поредни победи на тенис турнир в Испания
Генов и Шейнгезихт с по четири поредни победи на тенис турнир в Испания