НОВИНИ

Тръмп за делото срещу него: Срамен момент в историята на страната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:18, 05.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Арестант за два часа. Доналд Тръмп влезе в историята като първият американски президент, срещу когото е повдигнато обвинение за криминално деяние. Бившият държавен глава се изправи пред съда в Ню Йорк, където изслуша всички 34 обвинения, по които ще отговаря пред закона. Доналд Тръмп пледира невинен.

В родния му и обичан Ню Йорк - с високо вдигнат юмрук Доналд Тръмп излезе от своята "Тръмп Тауър" и се отправи към съда. Всяка негова крачка беше зорко следена от медиите. 13 минути по-късно бившият президент пристигна в съда в Манхатън.

Отпред го очакваха както негови привърженици, така и яростни противници. За около два часа републиканецът формално беше арестуван, снети са му пръстови отпечатъци, но не са му поставяни белезници и не е сниман за досие.

В 14:28 ч. във видимо лошо настроение милиардерът влезе в съдебната зала. Камери не бяха допуснати, но снимки от залата показват един нетипичен Доналд Тръмп - мълчалив и унил. Гласът му се чул единствено, когато произнесъл "невинен" в отговор на отправените му 34 обвинения. Бившият президент ще отговаря пред закона за фалшифициране на бизнес документи. Става дума за 130 000 долара, платени на порноактрисата Сторми Даниелс, в замяна на мълчанието ѝ за връзката ѝ с Тръмп. Крупни суми са платени още на портиер и на друга жена - Карън Макдугъл - "зайче на Плейбой", която също твърди, че е имала сексуални отношения с него. За всяко от обвиненията Доналд Тръмп може да получи присъда между 4 и 5 години затвор или общо над 136 години.

"Нашата единствена отговорност е да гарантираме, че всички са равни пред закона. Всичките пари и всичката власт на света не са достатъчни за да променят това. 34 неверни твърдения на Тръмп, произнесени за да прикрият други престъпления. В щата Ню Йорк това е престъпление. Няма никакво значение кой сте. Няма да допуснем сериозни криминални действия да бъдат превърнати в норма", заяви Алвин Брагс, окръжен прокурор на Манхатън.

В 15:28 ч. Доналд Тръмп напусна съда и се отправи към летището, откъдето отлетя за Флорида. Симпатизанти на милиардера го приветстваха по пътя към имението Мар а Лаго. В балната зала в компанията на привърженици и семейството си той за пореден път определи процеса като "лов на вещици", "политически мотивиран" и "срамен епизод в историята".

Никога не съм си и помислял, че подобно нещо може да се случи в Америка. Никога. Единственото престъпление, което съм извършил, е че яростно защитавах страната ни от тези, които се опитват да я унищожат.

"Сега за първи път в американската история един провалил се окръжен прокурор повдига обвинения на бивш президент на Съединените щати. Въз основа на обвинения, които всеки юрист ще ви каже, че са несъстоятелни. ... Адвокатите ми дойдоха и ми казаха - нямат нищо срещу теб. Нищо!", заяви Тръмп.

Очаква се делото да започне догодина и да се проточи с месеци. Така същинската част на процеса може да съвпадне с кандидат-президентската кампания през ноември 2024-та година. Дори да бъде признат за виновен, почти със сигурност Доналд Тръмп ще получи малка присъда, най-вероятно няма да се стигне и до затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България очаква помощ от САЩ за попълване на военни технически мощности
България очаква помощ от САЩ за попълване на военни технически мощности
Обвиняемият за побоя над Пендиков: Разбирам в какво съм обвинен, не се признавам за виновен!
Обвиняемият за побоя над Пендиков: Разбирам в какво съм обвинен, не се признавам за виновен!