НОВИНИ

Повдигнаха 34 обвинения срещу Доналд Тръмп, той пледира невинен (СНИМКИ)

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:53, 04.04.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Исторически момент в САЩ - съд в Манхатън повдигна 34 обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп. Срещу него се води разследване, че е платил за мълчанието на порноактриса по време на предизборната кампания през 2016 г.

Тръмп е пледирал невинен по всички обвинения. По-рано той квалифицира съдебните обвинения срещу него като "лов на вещици" и нарече окръжния прокурор на Манхатън "психопат."

В рамките на процедурата бившият президент беше официално арестуван за кратко, даде пръстови отпечатъци и беше сниман, но без белезници. Камери в съда не бяха разрешени, само официални фотографи в началото на заседанието.

Снимки: БТА и БГНЕС

Тази вечер на Тръмп бяха прочетени 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи във връзка с плащане на порнозвездата Сторми Даниълс, която да не разкрива, че е имала афера с него. Обвиненията се отнасят и за плащане на сума на друга жена, която също е твърдяла, че е имала връзка с бившия президент, съобщи NBC. Обвинителният акт включва конспирация.

В първия случай става дума за 130 000 долара, платени на Сторми Даниълс от бившия вече адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Това е станало по време на предизборната кампания за президентските избори през 2016 г.

Парите на Коен са били възстановени от най-голямата компания на Тръмп и осчетоводени като "правни такси". Според прокуратурата, това представлява фалшификация на бизнес информация и е престъпление в щата Ню Йорк.

След като изслуша обвиненията, Тръмп напусна наказателния съд. Пред сградата се събраха както привърженици, така и противници на бившия президент.

"Аз наистина вярвам във върховенството на закона.Не мисля, че някой е над закона. Дори Доналд Тръмп. Сега е време той да се изправи пред правосъдието", казва Грегъри Никълс.

Наказанията в повечето дела за измами са максимум пет години затвор, въпреки че е обичайно обвиняемите да бъдат осъдени само на пробация или глоба.

Дори и да бъде осъден, малко вероятно е Тръмп да бъде законно възпрепятстван да се кандидатира на бъдещи президентски избори. Той вече даде да се разбере, че няма да се откаже от кампанията си за Белия дом през 2024 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев стартира с двусетов успех в Анталия
Янаки Милев стартира с двусетов успех в Анталия
Черно море шокира ЦСКА и го изхвърли от турнира за Купата на България
Черно море шокира ЦСКА и го изхвърли от турнира за Купата на България