НОВИНИ

Защо няма образователен ценз за членовете на изборните комисии?

Александър Марков
от Александър Марков
20:26, 04.04.2023
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Неграмотни председатели на секционни избирателни комисии и масово сгрешени протоколи - това видяхме в изборния ден и нощта след вота. Тези казуси повдигат въпроса: защо няма изискване за образователен ценз при назначаването на членовете на изборните комисии - именно в комисиите се броят гласовете и затова съществуват възможности за манипулации.

Михаил Йончев, който живее в Столипиново, е учил до седми клас. Може да чете и горе-долу да пише.

"Мога, горе-долу мога", казва той.

Михаил е бил член на секционна избирателна комисия четири пъти. На тези избори обаче не знае кой го е предложил за председател на комисия.

"Не знам и аз как стана тая работа. Аз беше в болницата. Записали са ме председател. И това стана", обяснява Михаил.

Куриоз в Пловдив: Неграмотен председател на СИК в квартал "Столипиново"

Оказва се, че законът поставя само две изисквания към членовете на секционни комисии: да имат право да гласуват в съответния вид избори и да владеят български език.

"Допълнителен образователен ценз няма", казва Марио Русинов от Антикорупционен фонд, Обединение "Честни избори".

Според чл. 91 от ИК партиите представят на кмета на публични консултации списък с имената на хората, които предлагат за членове на комисиите.

"Всъщност главната отговорност за това кой излъчва членовете на СИК са партиите. Те избират от своите мрежи и формално ги предлагат на кмета на съответната община, като в закона е записано, че трябва да се представят имена, граждански номер и образование, но в края на деня няма формална процедура, по която да се отхвърли човек заради липсата на образование", каза Марио Русинов.

А тази липса на грамотни хора в комисиите е една от причините за масово сгрешените протоколи на тези избори според експерти.

"РИК не може по никакъв начин да попречи една партия, която е посочила своя кандидат за СИК, да го накара да предложи друг. Затова в изборната нощ и малко преди това имаше обаждания по телефона от членове на СИК, които казваха обадете се на партиите, този човек не става, той е неграмотен", каза Милена Хинкова, председател на РИК-Русе.

На тези избори свръхобразован кандидат за член на СИК е била Петра Христова, която е студент по публична администрация. Петра се е обадила на две партии да е член от тяхната квота. И двете не ѝ връщат обаждане.

"Предполагам възможни варианти - или са имали достатъчно места и са ги били запълнили с членове, или при отказ на някои членове на СИК съответно не са звъннали на мен, имало е хора преди мен в самите резерви", казва тя.

Освен да владеят български език в закона има и осем критерия, които правят даден кандидат несъвместим с поста член на СИК, но това са клаузи против конфликт на интереси.

Членове на СИК не могат да бъдат кандидат за съответния вид избор и негови роднини; човек на изборна длъжност; орган на изпълнителната власт; заместник-министър и главен секретар; съдия, прокурор или следовател; заместник областен управител и кмет; военен и хора в семейственост.

Целенасочена дупка в закона или неволен пропуск е липсата на възможност кметът да откаже одобрението на кандидат без образование, остава отворен въпрос.

Докладът на Международната мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ у нас констатира редица проблеми и с подготовката на членовете на СИК, продължителността на обучението и времето на провеждането му.

Ето някои от тях:

"Първата обучителна програма за членове на СИК се осъществи в последната седмица на месец март, с присъствени и онлайн сесии".

"Значителен брой членове на секционни комисии се отказаха или бяха заменени скоро преди изборния ден, което намали стойността и обхвата на осигуреното обучение".

Експертите предлагат държавата да помисли за установяването на постоянна изборна администрация, за да се избегнат проблемите с неграмотността на редица членове на комисии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исторически момент за САЩ: Доналд Тръмп се изправя пред съда
Исторически момент за САЩ: Доналд Тръмп се изправя пред съда
ЦИК коригира резултата от вота заради сгрешени протоколи от чужбина, съобщи Росица Матева
ЦИК коригира резултата от вота заради сгрешени протоколи от чужбина, съобщи Росица Матева