НОВИНИ

ПП няма да подкрепи кабинет с участие на ГЕРБ

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:02, 04.04.2023
5536
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Това заявиха Кирил Петков и Асен Василев пред медии след провеждането на Националния съвет на партията.

Това поставя ГЕРБ-СДС пред задачата да търсят подкрепа от други формации в парламента или да предложат правителство на малцинството.

Националният съвет на ПП е дал мандат на представителите да водят разговори по политики с всички парламентарно представени партии, посочи Асен Василев след края на заседанието на партията.

"Ясно обещахме на нашите гласоподаватели един нормален европейски живот, който включва честни и свободни избори", добави Кирил Петков.

От лидерите на ПП стана ясно, че няма шанс да подкрепят на кабинет на ГЕРБ, но че вратата за преговори все пак остава отворена. Това е първото им изявление след вота на 2 април.

Проведеното днес заседание беше само между членовете на ПП, като официална пресконференция съвместно с коалиционния им партньор "Демократична България" ще има, след като и вторите проведат отделна среща.

По информация на "По света и у нас" лидерите на две от партиите в състава на ДБ - Христо Иванов и Атанас Атанасов - все още не са разговаряли помежду си за това какви ще са следващите стъпки, няма и реакция на решението на "Продължаваме Промяната".

За сметка на това пред БНТ коментар направи бившият депутат от ПП и бивш зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който преди два месеца напусна партията.

"Това, което достигна до мен, като подчертавам, че е непотвърдена информация, е, че части от коалицията, в частност "Демократична България", преговарят с колеги от ГЕРБ и ДПС, за да могат да съставят правителство или как да процедират напред. Моето безпокойство като гласоподавател е, че не бива наследените от 48-ото Народно събрание добри практики за разбираеми и прозрачни преговори да бъдат нарушавани".

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са шампионите по преференции на тези избори?
Кои са шампионите по преференции на тези избори?
Кузманов отново премина през Грение за дебютна победа в основна схема на АТР турнир на клей
Кузманов отново премина през Грение за дебютна победа в основна схема на АТР турнир на клей