НОВИНИ

Корнелия Нинова: Членовете на БСП ще решават как да се държи парламентарната група и кого да подкрепим

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 04.04.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че след стартиране на НС ще направят вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група - да влиза ли в правителство, да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция. Това ще решават членовете на БСП.

Вижте още в репортажа на Вера Александрова

На въпрос дали БСП ще се коалира с ГЕРБ или ДПС Нинова каза, че не може да каже какво ще решат членовете на БСП. С ПП и ДБ имат други сериозни различия - по отношение на войната и на джендър идеологията. Но според Нинова от БСП са готови да разговарят с всички.

След изборите Изпълнително бюро на партията е обсъдило резултатите и ситуацията. Нинова благодари на всички, които са ги подкрепили. Каза обаче, че тези около 9% не ги удовлетворяват. Борислав Гуцанов допълни, че ще направят много сериозен анализ на изборния резултат по области.

Въпреки натиска върху партията БСП приблизително запазва предишния резултат, каза лидерът на социалистите. Тя е категорична, че по време на цялата кампания е вървяла манипулативна и добре организирана кампания срещу БСП.

"През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия. Е, планът за убийството на БСП този път се провали. Не за първи път се случва да ни се създава партия двойник последните две години. Този път тази гъба-двойник беше "Левицата". Планирано, организирано, подплатено с много финанси. Стотици хиляди левове - вече е официално публикувано. С подкрепата на служебния кабинет. На много места областни управители, назначени от президента Радев, работеха за "Левицата". Имаме доказателства за това", каза тя. Даде примери с областните управители на Сливен и Габрово.

Според Нинова са използвани държавни служители, имало е и натиск върху хората от БСП да се присъединят към "Левицата".

"Те бяха създадени, не за да влязат в парламента, а да вредят на БСП - и си го постигнаха, защото част от тези 50 000 гласа са гласове на БСП", каза Нинова и после допълни: "Това е група, която иска да унищожи БСП с агитация и пропаганда".

Покани всички членове, които са напуснали БСП и са се присъединили към "Левицата", отново да се върнат в БСП.

Нинова потвърди курса на БСП, който е от 7 години и той е, че "Първо трябва да изчистим партията от корпоративни зависимости, ако искаме да управляваме държавата без зависимости. И това, колкото да е мъчно и бой да отнасяме, го провеждаме като политика".

На въпрос Нинова допълни, че БСП ще продължи антиджендър политиката си.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Социалистите останаха с пети резултат на изборите, проведени в неделя. За БСП гласуваха 8,94% от упражнилите правото си на глас.

При 100% обработени протоколи в ЦИК коалицията ГЕРБ-СДС спечели изборите за Народно събрание. С близо 2 на сто след тях остана втората сила - ПП-ДБ. Третото място е за "Възраждане", които водят с по-малко от процент разлика пред ДПС. Пета е БСП, "Има такъв народ" също влизат в състава на парламента с 4.11%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой ансамбли и гимнастички от 34 държави ще участват на "София къп"
Рекорден брой ансамбли и гимнастички от 34 държави ще участват на "София къп"
Смяна на посланиците ни в още 9 държави предлага МС на президента
Смяна на посланиците ни в още 9 държави предлага МС на президента