НОВИНИ

Отново мейли за бомбени заплахи в училища у нас - подателят този път иска биткойни

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:45, 04.04.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Отново бомбени заплахи в десетки училища в София и в страната. Заплахите са изпратени по имейл, като подателят иска биткойни, за да спре терорът. От МВР анализираха съобщението и заключиха, че няма реална заплаха и учебният процес не трябва да бъде спиран. Въпреки това в някои училища евакуация все пак имаше.

Последната евакуация на ученици беше на 30 март. Тогава полицията залови няколко младежи, които не искали да ходят на училище и пускали сигналите. След това бомбените сигнали утихнаха до днес, когато над 50 училища получиха заплашителен имейл.

"Отново се получи сигнал в над 50 училища с надграждане на заплаха и искане на криптовалута, ако не се направи това следват актове за бомби и терористични актове" каза Диян Стаматов, директор на 119-о Средно общообразователно училище -София

В 119-о СОУ все пак имаше кратка евакуация, въпреки че още миналата седмица от полицията инструктираха директорите да не взимат сами такива решения.

-БНТ: Тази сутрин вие решихте все пак да изведете учениците? Защо?

- И до днес до преди час и половина нямаше заповед на министъра, която да бъде представена и разписана. Е, дойде малко по-късно заповедта и тя ще бъде спазвана", каза Стаматов.

Бомбени заплахи по имейл получиха и във почти всички училища в Нови Искър и Доброславци. В Пловдив заплахата дойде директно от телефон 112 и за кратко учениците от училище "Димитър Димов" бяха евакуирани. Оказа се, че сигналът е подаден от две ученички от 6-и клас на същото училище. С тях работят служители на Детска педагогическа стая.

"Директорът е действал адекватно, но чакат действията на полиция", каза Антоанета Пакова, началник на регионалното управление на образованието в Пловдив

Главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров напомни, че е в сила е новата процедура за действие в такива случаи и решенията за спиране на учебния процес вече взимат от МВР. До края на деня всички директори, ще бъдат запознати с тази процедура срещу подпис, увери той.

"Много подробно е описано стъпка по стъпка какво се прави. Ето защо днес спирането на учебни занятия е в нарушения на тази процедура. Още сутринта дадох разпореждане да не се спират занятията. На директорите, които самоволно са решили да прекратят учебния процес, ще бъде търсена административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане", каза комисар Тодоров.

Вижте новата процедура за действие при бомбени заплахи

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов отново премина през Грение за дебютна победа в основна схема на АТР турнир на клей
Кузманов отново премина през Грение за дебютна победа в основна схема на АТР турнир на клей
Ученици от Сливен преписват "История славянобългарска" с пачи пера
Ученици от Сливен преписват "История славянобългарска" с пачи пера