НОВИНИ

Финландия официално e член на НАТО

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:30, 04.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
Европа
Слушай новината

Знамето на Финландия вече се издига пред централата на НАТО в Брюксел. От днес страната е 31-вият член на Алианса. Приемането ѝ стана факт, след като миналата седмица Турция и Унгария ратифицираха членството ѝ. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи деня като исторически. Финландският президент обяви, че епохата на военния неутралитет на страната му е приключила.

Външният министър на Финландия Пека Хависто подписа днес официално документа за присъединяването на страната му към НАТО и го връчи на американския държавен секретар Антъни Блинкен и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Снимка: БГНЕС

Финландия беше присъединена навръх 74-ата годишнина от създаването на НАТО.

Финландия и Швеция решиха миналата година да станат членове на НАТО след години, даже десетилетия на неутралитет. Войната на Русия в Украйна подтикна двете държави да променят своето отношение и да поискат членство в Алианса. Очаква се Швеция също скоро да се присъедини към НАТО, след като разреши отворените въпроси с Турция.

Приемането на Финландия e най-бързият процес на ратификация в историята на Алинса, той продължи по-малко от година. Обществената подкрепа за членство в НАТО сред финландците нарасна сериозно след началото на войната в Украйна. 80 процента от тях подкрепят присъединяването към Алианса.

"Изпращаме ясно послание, че всяка нация има право да избира своя път, че вратите на НАТО остават отворени и никой не може да ни накара да ги затворим със сила или принуда. НАТО е общност, обединена от нашите ценности - свобода, демокрация и върховенство на закона. Стоим заедно, защитаваме се и се отбраняваме - един за всички, всички за един", каза Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

"Всяка държава се старае да засили своите отбранителни способности. Точно това прави и Финландия. Членството ни в НАТО засилва нашата позиция на международната сцена и ни дава пространство за маневри. Още като партньори взимахме активно участие в дейности на НАТО. Сега като съюзник Финландия ще допринесе за колективната отбрана на НАТО", каза Саули Нинистьо, президент на Финландия.

Снимки: БТА

С приемането на Финландия общата границата между НАТО и Русия се увеличава двойно. Финландската армия е оборудвана с модерна техника и оръжия, които отговарят напълно на натовските стандарти.

Не закъсня и отговорът на Москва. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че днешното разширяване на НАТО и действията от страна на Алианса за повишаване на бойната му готовност увеличават риска от конфликт. Той обвини Алианса в следване на антируски курс и допълни, че Москва ще отвърне с контрамерки.

"Финландия става член на Алианса. Разбира се, всичко това създава рискове от значително разширяване на конфликта, но няма да повлияе на резултата от нашата специална операция в Украйна. Предвид тези условия, ние предприемаме контрамерки, за да защитим сигурността на съюзната държава", каза Сергей Шойгу - министър на отбраната на Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти преди реванша с Барселона за Купата на Краля: Всички играчи са много концентрирани
Карло Анчелоти преди реванша с Барселона за Купата на Краля: Всички играчи са много концентрирани
Левски остава без своя треньор на пейката за "Вечното дерби" срещу ЦСКА в баскетбола
Левски остава без своя треньор на пейката за "Вечното дерби" срещу ЦСКА в баскетбола