Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вижте новата процедура за действие при бомбени заплахи

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:09, 04.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
живо брифинг мвр
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

При отсъствие на изоставени съмнителни предмети, пакети, багажи и/или други възможни компоненти на взривно устройство не се предприемат мерки за извеждане на хора от сградата. Това се посочва в новата "Процедура за действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора“.

Протоколът за действие се състои от 25 точки. В него се казва, че всяка заплаха се приема за истинска. Също така се посочва, че той не се прилага след оценка от компетентните държавни органи на естеството и източника на заплаха и след разпореждане на главния секретар на МВР или ръководителя на службата за сигурност, отговаряща за обекта.

При заплаха за бомба веднага се уведомяват органите на реда чрез позвъняване на спешния телефон 112. Пристигналите на място полицаи дават разпореждания и указания какво следва да се направи, се казва още в документа и се посочва, че предварително определени служители в съответния обект правят съвместен оглед с дошлите на място представители на МВР.

При заплаха за взривно устройство служителите на обекта трябва на правят "бърз оглед" на помещенията и площите, в които се намират, за наличие на пакети, предмети или багаж със съмнение за взривно устройство. При установяване на съмнителни предмети "незабавно се извеждат намиращите се в близост до тях хора", като се осигурява безопасен периметър около предмета до пристигане на полицията.

„В случай, че ръководителят на обекта откаже извършването на проверка за наличие на взривно устройство и/или откаже извеждането на хората от обекта, на същия се съставя акт за неизпълнение на полицейско разпореждане по смисъла на чл. 257 от Закона за Министерството на вътрешните работи“, пише в протокола.

Целия протокол за действие може да видите тук.

По-рано днес във връзка с нови заплахи към столични училища, част от които са прекратили занятия, главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че е разпоредил всички директори и регионални инспекции по образование да се запознаят писмено и срещу подпис с протокола за действие.

МВР ще търси отговорност от директорите, спрели учебния процес след сигналите за бомби

Той добави, че ще се търси административна отговорност на директорите, които самоволно разпуснат учениците, тъй като съгласно заповедта такова право вече има само полицията, ако се установи опасност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов е номиниран в конкурса "Мъж на годината"
Алберт Попов е номиниран в конкурса "Мъж на годината"
Заради лошото време земеделските стопани могат да поискат оценка на щети по овощните дръвчета
Заради лошото време земеделските стопани могат да поискат оценка на щети по овощните дръвчета