НОВИНИ

Полша ще предостави на Украйна общо 14 самолета МиГ-29

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:50, 05.04.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Слушай новината

Полша ще предостави на Украйна общо 14 самолета МиГ-29, обяви президентът Анджей Дуда. Той прие днес своя украински колега Володимир Зеленски. Украинският лидер пристигна на първо официално посещение в страната, която е сред най-ревностните поддръжници на украинската кауза срещу руската инвазия.

Варшава ще поиска допълнителни гаранции за сигурността на Украйна по време на лятната среща на върха на НАТО във Вилнюс, посочи полският домакин.

"Допълнителни гаранции за сигурност, които ще подсилят военния потенциал на Украйна, чувството за сигурност на украинския народ и морала на украинските защитници в трудната им битка с руските нашественици. Твърдо съм убеден, че ще постигнем такива гаранции за Украйна като въведение към бъдещото й пълноправно членство в НАТО, което Полша силно подкрепя", каза Анджей Дуда.

Анджей Дуда връчи на госта най-високото държавно отличие на Полша - Ордена на Белия орел.

"Вие не изоставихте Украйна, Благодарни сме, че застанахте рамо до рамо с нас. Убеден съм, че това са исторически отношения, исторически резултат и историческа сила между нашите две страни", каза Зеленски.

Украинският президент отново изтъкна, че обстановката на фронта при Бахмут е много трудна. Той добави, че при риск от обкръжаване на украинския гарнизон ще бъдат взети" съответни решения" с основна грижа за запазване живота на войниците. Зеленски изрази желание Полша да бъде ключов партньор в следвоенното възстановяване на страната му. Програмата на украинския президент включва разговори с полския премиер Матеуш Моравецки и среща с украински бежанци.

Снимки: БГНЕС

82% от поляците искат подкрепата на НАТО и Евросъюза за Украйна да продължи до победа във войната, сочат сондажи.

В същото време днес полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик подаде оставка на фона на нарастващо недоволство на фермерите от срива на вътрешните цени заради вноса на зърно от Украйна. Брюксел вече удължи безмитния внос на украинско зърно до юни 2024 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария наруши разписанието на част от влаковете на Централна гара в София
Авария наруши разписанието на част от влаковете на Централна гара в София
Борисов: Най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии (обобщение)
Борисов: Най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии (обобщение)