НОВИНИ

Еманюел Макрон призова Пекин да се търси общ път към мира в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:04, 05.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Еманюел Макрон призова Пекин да се търси общ път към мира в Украйна. По думите му - диалогът с Китай е важен за намиране на изход от конфликта. Днес френският президент пристигна на тридневно посещение в Китай, което започна с реч пред френската общност в страната.

"Китай предложи мирен план, ние го приветстваме, съгласни ли сме обаче с него? Не, но наличието му показва желание да се ангажира с разрешаването на конфликта. И може да не е мирен план в прекия смисъл, но е желание да се поеме отговорност. Опит да се намери път към мира, и - надявам се, възможност за участие в инициативи, които са полезни за украинското население", каза Еманюел Макрон.

Френският президент предупреди Китай, че ако предостави оръжие на Русия за войната в Украйна, ще се превърне в съучастник в нарушаването на международното право.

Продължителна война не е в интерес на Пекин, отбеляза Макрон.

В Пекин идва и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, определяна от BBC като "лошото ченге на Брюксел" заради пълната подкрепа на позициите на Вашингтон и НАТО. Двамата европейски лидери се срещат утре с президента Си Цзинпин в демонстрация на единство по войната в Украйна. Според тях Китай може да изиграе съществена роля за постигането на мир заради тесните си връзки с Русия. Премахването на икономическите рискове не означава прекратяването на бизнеса с Китай, "многополюсен свят" е в интерес на Франция, посочи Макрон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски получи най-високото държавно отличие на Полша
Зеленски получи най-високото държавно отличие на Полша
Реал Мадрид с най-големи приходи от европейските клубни турнири през миналия сезон
Реал Мадрид с най-големи приходи от европейските клубни турнири през миналия сезон