НОВИНИ

Формулата на властта: Ще събере ли мнозинство 49-ият парламент?

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 05.04.2023
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Кога ще започне работа 49-ото Народно събрание?

До неделя ЦИК трябва да оповести поименния състав на 49-ия парламент, след което - в понеделник или вторник решението на Централната избирателна комисия следва да бъде обнародвано в Държавен вестник. От този момент нататък президентът Румен Радев може да свика 49-ото Народно събрание. Вчера държавният глава заяви, че ще свика парламентът веднага след като е ясен поименния му състав.

В "Денят започва" преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира, че е по-разумно новите депутати да започнат работа след Великден.

"Според мен е по-разумно 18-19 април, защото някои от народните представители имат несъвместимости и трябва да им се даде време да се освободят от тях. Отговорността за съставяне на правителство пада върху ГЕРБ, но те имат няколко възможности, които да предложат и предполагам, че това е една от причините да не бързат да се изкажат, за да не затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии около принципни въпроси - какво да се направи не само в кратко, но и в средносрочен план. Възможно е да излъчат контактна група от народни представители, които да говорят с колегите си от другите политически сили, защото президентът не дава заявка, че ще е активен посредник в консултациите. Необходимо е правителство, което да може да приеме бюджет и да поеме отговорности във вътрешно и външно политически план", заяви доц. Киселова.

Формулата на властта

Системните партии у нас трябва да се обединят около принципни въпроси и да излъчат стабилно мнозинство в 49-ото Народно събрание. Около тази теза се обединиха в "Денят започва" преподавателите по конституционно право доц. Наталия Киселова и д-р Борислав Цеков.

Според двамата е необходим диалог между политическите сили. Те не изключиха възможността "Демократична България" да участва в разговорите за правителство на ГЕРБ.

ПП няма да подкрепи кабинет с участие на ГЕРБ

Вчера от "Продължаваме Промяната" обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но са готови да разговарят с всички сили по конкретни политики.

Според преподавателите по конституционно право при различни позиции на ПП и ДБ е възможно да се стигне до разделяне на коалицията като в резултат биха се получили две близки по големина парламентарни групи.

"ПП-ДБ може да се разделят с редакция в правилника на Народното събрание. И може да се окаже, че са две равностойни парламентарни групи - вижте преференциите", заяви доц. Киселова.

По сметките на д-р Борислав Цеков "Демократична България" вкарва в парламента 6 народни представители повече заради пренареждане на листите след преференции.

Според него ГЕРБ трябва да поеме политическа отговорност и да започне преговори, водени от лидера ѝ Бойко Борисов.

"След като вотът предлага такава фрагментирана конфигурация, значи трябва да има диалог. Затова се надявам, че ГЕРБ ще предложат този път добре обмислена формула, около която да се формира мнозинство. Трябва да се поеме политическа отговорност. Те победиха отчетливо в изборите, и трябва на политическо ниво да започнат разговори, включително водени от лидера. Това вече ще покаже реален ангажимент за съставяне на правителство. Мисля, че перспектива има. Надявам се системните партии, включително и "Демократична България", където има опитни политици, ще си дадат сметка, че пред държавата има два императива - да възстановим парламентарната република и заедно с това да възстановим статуса си на активен член на ЕС и НАТО и да подхванем икономиката. Това е въпрос номер едно", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на финансите прогнозира забавяне в растежа на икономиката до 1,8% тази година
Министерството на финансите прогнозира забавяне в растежа на икономиката до 1,8% тази година
Арда и ЦСКА 1948 определят последния полуфиналист за Купата на България
Арда и ЦСКА 1948 определят последния полуфиналист за Купата на България