НОВИНИ

Борисов: Най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии (обобщение)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:32, 05.04.2023 (обновена)
Чете се за: 06:45 мин.
Политика
Слушай новината

Първо изявление на лидера на първата политическа сила след изборите на 2 април Бойко Борисов. След два дни мълчание той обяви, че ще преговаря с всички парламентарно представени сили и настоява за редовен кабинет. Според него всичко друго би изправило пред риск парламентарната демокрация и република.

Борисов: Ще поканим на разговори всички, най-стабилна ще е коалиция между големите партии

В първото си изявление след предсрочните избори на 2 април лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна първо към лидерите на останалите партии и каза, че вече не е време да се чертаят разделителни линии - това е времето на предизборните кампании, а сега е време да седнат и да се разберат за стабилно редовно правителство. Каза още, че единственото задължение на 49-ото Народно събрание е наистина да бъде направено стабилно редовно правителство, което да реши проблема и с бюджета. Каза, че неговите естествени партньори, естествените партньори на ГЕРБ-СДС са всички партии, които подкрепят подкрепата за Украйна, eврозоната, Шенген.

Кой колко печели и губи по райони?

С уточнението, че все още няма официални резултати лидерът на ГЕРБ направи заявка за коалиция с "Продължаваме Промяната - Демократична България" с една единствена цел - да бъде излъчено стабилно редовно правителство. Каза, че при връчването на мандата ще покани на разговори всички партии, които влизат в 49-ото Народно събрание.

"Всички разговори за политики минават през редовно правителство. За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство - това искам добре да го чуят всички. Обръщаме се към най-голямата, защото това би било най-стабилното, най-европейското, най-атлантическото, най-добре за хората. С "Възраждане" също ще говорим много сериозно, защото ако гледате резултата на "Възраждане" със 102 000 мисля, че е нагоре и огромен брой висшисти, които вече гласуват там. Така че никой няма право нито да ги подценява, нито да омаловажава успеха им, а точно обратното - трябва да работим с всички, които българските граждани са избрали", каза Борисов.

"Възраждане" са готови да говорят с всички парламентарни сили, но няма да отстъпят от принципите си

Допълни още, че без редовно правителство ГЕРБ-СДС няма да подкрепят бюджет в парламента. Обърна се към партиите, които казвали, че са им по-важни местните избори от кабинет сега.

"Ако са им важни местните избори без редовно правителство, бюджет в парламента няма да бъде подкрепен от нас. Това означава няма да има бюджет. И всеки, който си прави тънките сметки, че ще остане няколко месеца да хейти тези, които вадят каруцата от калта, в която затънахме и да ни приписват коалиции, те обричат общините на гибел", заяви той.

Борисов този път няма да се откаже от депутатското място: "Ще бъда депутат, ще водя лично преговорите, разбира се, с колегите, за да знам, кой накрая носи отговорност".

ПП няма да подкрепи кабинет с участие на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ определи говоренето си като изявление, реагира само на въпрос за това дали би подкрепил импийчмънт на президента.

"Считате ли, че в този хаос, в това неразбиране между партиите, да ударим единствената в момента институция, която благодарение на нея с тези вече многогодишни служебни правителства държавата все пак не се е разпаднала. Моля ви се, ако има редовно правителство, президентът Радев ще си изпълнява само президентските функции. Те са ясно описани. Неговите функции стават извън правомощията му, защото партиите продължаваме да си говорим кой е хубав, кой е добър и кой е лош", каза той.

Радан Кънев, ДБ: Вариант за коалиция не виждам. Това не означава, че няма формули за съставяне на правителство

Борисов покани и президента Румен Радев да участва в редовен кабинет.

"Ако иска и президентът Радев да участва, ако счита, че има министри, които могат, защото аз съм практик човек. В момента след мен Радев е най-дълго управлявалия, като премиер, имам предвид. Той има най-много министри, с които е работил, ако искаме да има приемственост, просто го слагам на масата и това. Нямам разделителни линии с никого", каза Борисов.

В отговор на думите на Борисов от прессекретариата на държавния глава заявиха за БНТ, че Конституцията ясно указва мястото и правомощията на президента в конституционната процедура по съставяне на правителство.

Президентът е отговорен за провеждането на консултациите с парламентарните групи и за връчването на проучвателни мандати за съставянето на кабинет, се посочва в позицията. Подкрепа за формирането на редовно правителство следва да се търси от мандатоносителя сред останалите парламентарно представени партии. Президентът носи отговорност за назначаването на служебен кабинет, само когато парламентът не е в състояние да излъчи редовно правителство.

Корнелия Нинова: Членовете на БСП ще решават как да се държи парламентарната група и кого да подкрепим

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша ще предостави на Украйна общо 14 самолета МиГ-29
Полша ще предостави на Украйна общо 14 самолета МиГ-29
Симон Антони Иванов с двусетова победа на старта на тенис турнир в Дубровник
Симон Антони Иванов с двусетова победа на старта на тенис турнир в Дубровник