НОВИНИ

"Как не те е срам да се наричаш българин" - обвиненият за побоя над Пендиков не призна вината си в съда

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:18, 05.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Подсъдимият за побоя над Христиан Пендиков - Илия Спасески, не се признава за виновен, но разбира в какво е обвинен. Днес в съда в Охрид бяха представени писмените показания на пострадалия и видеозапис от нощта на побоя.

Сред доказателствата има аудиозаписи, показания на свидетели, както и доста снимков материал, който също беше изгледан в съдебната зала, но само от подсъдимия, прокурора и неговия адвокат. Тезата на защитата е много странна - не отричат, че е имало побой, но казват, че той не е от омраза и че Илия Спасески не е основният участник в него, а не се с знае кой всъщност е нанесъл побоя.

Спасески работи като преподавател в училище в Охрид. Пред съда той даде първоначални лични обяснения. Заяви, че се самоопределя като македонец и че разбира в какво е обвинен. На въпроса на съдията дали се признава за виновен, отговори отрицателно.

Адвокатът на пострадалия Христиан Пендиков обясни, че клиентът му все още се лекува и няма възможност да пътува до Охрид и да се яви пред съда.

"Христиан Пендиков ще се яви пред съда. Не мога да кажа кога", заяви Стефан Хамишевски.

Пред съда беше изгледан запис от охранителна камера, на който се вижда побоят от 19 януари вечерта.

От показанията, които Христиан Пендиков е дал часове след нападението става ясно, че първо в заведението Спасески отишъл на неговата маса и му казал: "как не те е срам да се наричаш българин". По-късно, когато Пендиков си тръгнал, на улицата Спасески го задържал, а друг го ударил с бокс в лицето.

В същия момент преминаваща наблизо жена казала, че ще повика полиция, а Спасески се обърнал към нея с думите: "Как ще викаш полиция за българин, един да не остане". Адвокатът му Слободан Цобоски поиска съда да разпита Гоце Спасески, бащата на подсъдимия.

На въпрос на БНТ защо това е е необходимо, Цобоски отговори, че така щяло да се разбере, че Илия Спасески не мрази България и българите.

Пред съда адвокатът мотивира искането и с твърдението, че Гоце Спасевски е награждаван от българската държава за спасяването на българи при инцидента с корабче в Охридското езеро през 2009 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски е полуфиналист на двойки във Франция
Александър Донски е полуфиналист на двойки във Франция
Арестуваха Емили, Чеченеца и Куката заради унизителен клип с момче. Вижте какво обясниха те пред БНТ
Арестуваха Емили, Чеченеца и Куката заради унизителен клип с момче. Вижте какво обясниха те пред БНТ