НОВИНИ

Започва разширението на газохранилището "Чирен“

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:48, 05.04.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Стартира разширението на сондажния фонд на подземното газово хранилище "Чирен". Проектът е от общ интерес за региона.

Подписват договора за разширението на газохранилището в Чирен

"Възможността да съхраняваме обеми, които са около 1/3 от годишната консумация на България ни дава сигурност дори и в случай на големи прекъсвания на доставки за България може да функционира месеци със съхранените количества", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Има и финансови ползи - с разширения капацитет България ще може да се възползва от по-ниските цени на синьото гориво в месеците с ниско потребление. Държавата ще печели и от таксите за съхранение. Осигуреното финансиране до този момент е на обща стойност 165 млн. лева.

"Три са основните начини на финансиране - грандове финансирани по програмата "Кънектин Юръп Фасилитис", заем, който сме получили от страна на нашия собствен енергиен холдинг и работим за останалата част от финансирането да получим заемни средства от американски държавни институции", каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Eнергийният министър Росен Христов коментира днешния призив на германския министър на икономиката Роберт Хабек да бъдат санкционирани държавите в ЕС, използващи руско ядрено гориво.

"Ако има такива санкции трябва да има и санкции срещу държавите, които потребяват големи количества газ от Русия. Държавите, които все още имат компании, които работят на територията на русия", каза Христов.

Предвижда се в Чирен да бъдат изградени десет нови високо дебитни експлоатационни и три наблюдателни сондажа, както и 10 броя нови шлейфа, свързващи експлоатационните сондажи с компресорната станция.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даря Шаламанова не загуби гейма на старта на турнир по тенис в Анталия
Даря Шаламанова не загуби гейма на старта на турнир по тенис в Анталия
Асоциация "Докосни дъгата", Цървена звезда, Хебър, Лудогорец и Аксес Калараш в общ проект по спортен мениджмънт
Асоциация "Докосни дъгата", Цървена звезда, Хебър, Лудогорец и Аксес Калараш в общ проект по спортен мениджмънт