НОВИНИ

Как ще се действа според новия протокол за заплахи в училищата - вижте симулация

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:59, 05.04.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

След поредицата мейли с бомбени заплахи действат нови правила за реакция при такива случаи. Последната дума е на МВР, а не на директорите на училищата. Как действат те - симулация направи пред нашия екип направи директорът на 107-о училище Данко Калапиш. Според него големият проблем на новите правила на МВР според него е, че служители на училището трябва да търсят взривни устройства, а те не са подготвени за това.

Симулацията на новата процедура, разписана от МВР, започва с това, че директорът на 107-о училище Данко Калапиш отваря мейла на учебното заведение и вижда сигнал за бомба.

"Сега трябва да му направим скрийншот, нека да го заснемем, да го запазим, за да можем да го предоставим".

МВР ще търси отговорност от директорите, спрели учебния процес след сигналите за бомби

Според правилата на съобщението не трябва да се отговаря, не трябва да се отварят линкове или то да се препраща. Следващата стъпка за директора е да се обади на телефон 112.

"Получихме сигнал за бомба, моля изпратете органи на МВР да извършат проверка на сградите ни. Добре, очакваме ги и изпълняваме стъпка по стъпка, което следва оттук нататък".

Огледът на сградата е следващата стъпка. Той трябва да бъде направен от директора и част от учителите, но тъй като при нашата симулация те са в час, Данко Калапиш тръгва сам. Проверява кошчетата и търси съмнителни предмети.

Ако учителите и директорът намерят опасен предмет, около него се осигурява безопасен периметър до пристигане на полицията. И докато при старата процедура отговорността дали да се евакуират децата беше поделена между директорите и МВР, сега само полицията решава ще има ли евакуация, обяснява Калапиш. Той все още не е проиграл в реални условия новата система и не може да каже дали е по-добра. Има обаче едно сериозно опасение.

"Наши служители трябва да извършват оглед, а ние нямаме тази експертиза и можем спокойно да пропуснем винаги, във всеки един момент, някой от съмнителните предмети и взривни устройства, тоест ние не ги познаваме", обясни Калапиш.

Обяснява и вчерашната ситуация, в която някои училища отново евакуираха ученици с това, че новите правила на МВР са получени от директорите едва следобед. Казва и че миналата седмица в 107-о училище не се е учило заради заплахите, а надеждите са най-после те да спрат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 е последният полуфиналист за Купата на България
ЦСКА 1948 е последният полуфиналист за Купата на България
Собствениците на задържаните наши кораба в Констанца все още нямат документи за запора
Собствениците на задържаните наши кораба в Констанца все още нямат документи за запора