НОВИНИ

70 лв. добавка за Великден ще получат възрастните хора с пенсии до 504 лв.

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 06.04.2023
20481
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

70 лева добавка за Великден ще получат възрастните хора, чиито пенсии без добавките и компенсациите към тях са под линията на бедност - 504 лв. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет.

Той аргументира решението само част от пенсионерите да получат добавки със заложеното в закона, удължаващ действието на бюджета.

"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние. Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половината от пенсионерите у нас", заяви Гълъб Донев.

Обобщение вижте във включването на Зоя Велинова.

Пенсионерите, които отговарят на условията за получаване на добавки, са около 1 милион и 200 000 души, каза министър председателят. За добавките са отделени 72 млн. лева.

Добавките ще бъдат изплатени по банков път или чрез пощенските станции на страната следващата седмица.

Изплащат пенсиите за април без великденски добавки

"Разбирам добре, че това решение на правителството ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над 504 лв. Уверявам ви, че това беше най-справедливото решение при ограниченията, които ни наложи 48-ото Народно събрание и в условията, в които работи служебното правителство", каза Донев.

Той коментира още, че правителството ще внесе в законовия срок в парламента проекта на Бюджет 2023.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичен сблъсък на полуфиналите за Купата на България
Столичен сблъсък на полуфиналите за Купата на България
Откриха над 7,6 кг екстази в шофьорската кабина на камион на Капитан Андреево
Откриха над 7,6 кг екстази в шофьорската кабина на камион на Капитан Андреево