НОВИНИ

Заради рисунка против войната: Дете в Русия е изпратено в приют, а баща му - в затвора

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:40, 29.03.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Ето една история за това колко опасна може да бъде една детска рисунка - Алексей Москальов - баща на 12-годишната Маша, беше осъден на 2 години затвор, защото тя е нарисувала картина, на която пише: "Не на войната". Дали ще успее Алексей да запази родителските си права, каква ще бъде съдбата на Маша и какви са реакциите, включително и на Кремъл...

Това са част от рисунките на Маша Москальова. Детето ги е предало на адвоката на баща си - Алексей Москальов, заедно с писмо до него:

"Знай, че ние ще победим, че победата е наша. Каквото и да се случи, ние сме заедно, ние сме отбор... Мога да кажа, че се гордея с моя баща. Обичам те. Ти си герой!"

Маша и Алексей живеят в градчето Ефремов на 300 км от Москва. Историята им започва миналата година, когато 12-годишното дете рисува картина, на която пише "Слава на Украйна" и "Не на войната". Директорът на училището се обръща към полицията. От тогава органите на реда следят внимателно всичко, което Алексей Москальов публикува в социалните мрежи.

Наложена му е глоба в размер 35 000 рубли или около 460 долара за критични коментари за руската армия и срещу войната. В началото на тази година срещу него е заведено дело за дискредитиране на руските военни. От началото не месеца Москальов, който гледа дъщеря си сам, е под домашен арест. А Маша е в сиропиталище. Вчера съдът в Ефремов осъди Москальов на 2 години затвор. Присъдата ще бъде обжалвана.

"Присъдата е абсолютно несправедлива, защото няма никакви доказателства за вината му. Наказанието се основава на свидетелски показания и някакви документи, които са спорни. Присъдата ще трябва да се обжалва като незаконна и несправедлива", заяви Владимир Билиенко, адвокат на Алексей Москальов.

снимки: БТА

Марина Овсянникова, журналистката, която преди година изрази недоволството си от войната в ефира на Первий канал, и която вече е извън Русия, обяви, че Алексей Москальов е в "сигурни ръце". Не е ясно какво ще се случи с Маша Москальова. На 6 април съдът в Ефремов ще гледа делото за ограничаване на родителските права на Алексей Москальов.

"Предполагаме, че Маша се намира в сградата зад мен. Вече правихме няколко опита - 3-4, да влезем вътре. Много хора искаха да изпратят нещо на детето, да изразят подкрепата си. Но не ни пускат вътре", каза Олга Подолска, независим общински съветник в Ефремов.

Издирваната от Русия Марина Овсянникова потвърди, че е избягала от домашен арест

Случаят предизвика бурни реакции в социалните мрежи и сред организациите за защита на човешките права. Специално писмо с призив присъдата на Москальов да бъде преразгледана написа и основателят на частната военна компания Евгений Пригожин. Последва и коментар от Кремъл - според Дмитрий Песков става дума за "плачевно изпълнение на родителските задължения" и посъветва медиите да потърсят информация от социалните служби, като добави, че историята е стара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Вашият глас": Десислава Кабурова, оранжериен производител
"Вашият глас": Десислава Кабурова, оранжериен производител
Звездите на Левски зарадваха деца от училище в Пазарджик
Звездите на Левски зарадваха деца от училище в Пазарджик