НОВИНИ

Трети ден киберзаплахи в десетки училища в страната - ще се отразят ли на учебния процес?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:35, 29.03.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Хакерската атака продължава - трети ден училища в страната получават сигнали за поставени взривни устройства. Тази сутрин заплашителни имейли са получили учебни заведения в Бургас, Варна, София, Ямбол и Стара Загора.

Много деца и днес останаха извън класните стаи и вече се поставя въпросът как ще се навакса пропуснатият материал. Според директорите проблем няма - пропуснатото е малко и има заложени буфери от учебно време. Единственото опасение е ситуацията да не продължи твърде дълго.

Около 30 столични училища днес към 10.00 ч. сутринта получиха имейли за поставени бомби. Сред тях и Националната финансово-стопанска гимназия. Там имаше евакуация вчера и занятията трябваше да започнат по обяд. Заради новия мейл учениците отново останаха на студа.

"Днес ни пишеха, че ще имаме училище от втора смята понеже ние имаме минусов и нулев час, но организацията както гледам нещо куца. Не знам защо е така, надявам се да се пооправят нещата", казва Иван Иванчев, 8 клас.

И в Бургас, Ямбол и Стара Загора имаше училища със заплахи и евакуация. Във Варна също получиха имейли, но не преустановиха занятията.

Кибертероризъм: Как трябва да се променят протоколите за действие при бомбени заплахи?

"Много неприятна ситуация, днес децата няма да са на училище, утре сутринта се надявам учебния процес да бъде възстановен", каза Илиана Бицова директор на ОУ "Петко Славейков" в Ямбол.

"Това пречи на учебния процес, не е окей да се случва във всяко едно училище, трябва някакви мерки да се направят. Това е доза стрес както за госпожите, така и за директорите", смята Аксел Мартинов, ученик от 12-и клас, Бургас.

Освен напрежението и дискомфорта, който създадоха, евакуациите поставиха и въпроса как ще се навакса материалът, пропуснат от различни училища в тези три дни.

"Съвсем малко е пропуснатият материал и не представлява проблем той да бъде наваксан във времето, което остава до края на учебната година. Няма нужда от някакво преструктуриране или каквото и да е друго наваксване", коментира Диян Стаматов, директор на 119-о СУ в София.

Няма нужда да се взимат дни от пролетната ваканция, която започва на 8 април, казва още Стаматов. Единственото, което го притеснява, е ситуацията да не продължи твърде дълго, защото, според него, в този случай не е възможно и онлайн обучение.

"В настоящите наредби няма разписана процедура, при която, когато има сигнал за бомба или други устройства да се учи онлайн, така че и това не е вариант при тази извънредна ситуация".

Онлайн обучение може да има само при ковид и при обявена извънредна обстановка.

Репортери: Елиана Димитрова, Давид Сукнаров, Румяна Стефанова, Надежда Сутрева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради рисунка против войната: Дете в Русия е изпратено в приют, а баща му - в затвора
Заради рисунка против войната: Дете в Русия е изпратено в приют, а баща му - в затвора
Във Варна арестуваха рецидивист заради бомбена заплаха
Във Варна арестуваха рецидивист заради бомбена заплаха