НОВИНИ

Създават работна група заради бомбените заплахи в училищата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:19, 29.03.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Нови правила за реакция при заплахи с взривни устройства ще има най-късно в петък. Работна група с участието на всички служби за сигурност и редица министерства вече работи по тях. Ще се актуализира и Националния план за противодействие на тероризма, но срокът за това е краят на месец май. Служебният вицепремиер и вътрешен министър гарантира, че при получаване на заплахи в изборния ден секции няма да се затварят. По традиция МВР поема охраната им още от събота.

Работната група е създадена със заповед на служебния премиер Гълъб Донев и в нея освен представители на всички служби за сигурност са включени експерти и специалисти от всички държавни институции, които имат отношение към проблема със зачестилите заплахи и начина, по който да се реагира при получаването им.

"Целта е да имаме гъвкава, работеща процедура, която да отговаря на условията към настоящия момент", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

МВР с нова методика за действие при бомбени заплахи

31 март е срокът, в който новите правила за реакция трябва да бъдат готови. Действията трябва да са така планирани, че по никакъв начин да не се създават неудобства както за хората, така работата на институциите, към които заплахата е отправена. Според вътрешния министър в изборния ден няма за има затваряне на секции и прекъсване на изборите, ако бъдат получени заплахи за взривове.

"Във връзка с изборите, бих искал да кажа, че МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота. Охраната ще бъде непрекъснато до приключване на изборния процес. Така, че няма как по време на изборния процес, дори да постъпят сигнали за взривни устройства, няма как да бъдат поставени такива, тъй като, както казах, охраната ще бъде непрекъсната от събота до пълното приключване на изборния процес", подчерта Демерджиев.

Демерджиев: Всяка една изборна секция ще бъде проверена за взривни устройства

Служебният вицепремиер отрече да е замесвал Руската федерация, като евентуален източник на заплахите от последните дни:

"Аз споделих какви са насоките на разследване на службите, с които работим. Не съм замесвал руската държава по никакъв начин. Говорим за хакери и за тяхната връзка с една или друга държава".

Разследващите обаче вече са все по-близо до отговор на въпроса кой и от къде изпраща електронните писма със заплахи за бомби до десетки училища.

"Много е напреднало разследването. Мисля, че скоро ще имаме категорични данни от къде идват тези заплахи. Работи се на територията на няколко държави, изясняват се обстоятелствата. Така или иначе в момента, в който има пълна яснота, информацията ще бъде изнесена пред медиите", каза още Иван Демерджиев.

Демерджиев: Сигналите за бомби не са реални, американските служби установяват източника

Според Демерджиев основание за притеснение към този момент няма, а службите правят всичко, което е необходимо, за да гарантират сигурността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист надви вицешампиона Монтана 2003 в женското баскетболно първенство
Рилски спортист надви вицешампиона Монтана 2003 в женското баскетболно първенство
Президентът преди вота: Политическите партии да поемат отговорност
Президентът преди вота: Политическите партии да поемат отговорност