НОВИНИ

Демерджиев: Сигналите за бомби не са реални, американските служби установяват източника

живо коментар вътрешния министър актуални теми
bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 28.03.2023
5110
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят медиен ефект и привличане на вниманието. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия.

Нови сигнали за бомби в десетки училища в страната

България е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи.

Образователният министър за бомбените заплахи: Директорите са подготвени и знаят правомощията си

"Сигналите са абсолютно идентични, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати. Източниците на атака и подходите са едни и същи. Партньорските служби в Европа и САЩ са сигнализирани и работят по установяване на източника. Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Редица европейски държави са изправени в момента пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия", каза вътрешният министър.

Експертът по киберсигурност Явор Колев: Целта на бомбените заплахи в училища е да има паника и страх

До дни България ще разполага с нов протокол за действие при подобна ситуация, каза още Демерджиев. Той ще бъде изработен от междуведомствена комисия, която започва работа днес.

Сегашният протокол се спазва, но той е от 2000 година, посочи още Демерджиев. Целта е новият протокол да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация.

Министърът на вътрешните работи заяви, че не вижда връзка между бомбените заплахи и изборите, защото сигнали постъпват и в други държави.

В изборния ден в неделя у нас вече ще действа нов протокол и затваряне на помещения ще се налага само при реална опасност, стана ясно от думите на Демерджиев. Той не вижда заплаха за изборния процес.

Ако в изборния ден се получи сигнал за взривно устройство, секционните избирателни комисии трябва да сигнализират МВР. Оттам нататък органите на реда ще преценят дали има реална заплаха или не и ще се действа спрямо преценката им, поясни още той.

Вчера училища в София, Варна и Бургас също получиха заплахи за поставени взривни устройства по имейл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпълнителният директор на ITF Лука Сантили пристига на официално посещениe в България
Изпълнителният директор на ITF Лука Сантили пристига на официално посещениe в България
Финалите на Световната купа по художествена гимнастика НА ЖИВО по БНТ 3
Финалите на Световната купа по художествена гимнастика НА ЖИВО по БНТ 3