НОВИНИ

Експертът по киберсигурност Явор Колев: Целта на бомбените заплахи в училища е да има паника и страх

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 28.03.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Подобни атаки се случват не само в България, но за първи път се случват тук в такива мащаби. Целта на тази атака е да има паника и страх у гражданите и в голяма степен това беше постигнато предвид реакцията и неподготвеността на училищата при такива обстоятелства. Това заяви в "Денят започва" Явор Колев – бивш началник отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП по повод вчерашните бомбени заплахи в училища в редица градове в страната.

Сигнали за бомби са получени в десетки училища в страната

Според него, властите и правоохранителните органи трябва да се организират така, че при бъдещи подобни атаки да има ясни правила, по които да се действа.

"Властите са реагирали по начина, по който се реагира при такива бомбени заплахи, изпратени до конкретно училище. Взети са мерки съответно за проверка на сградите, отстраняването на децата от училището, което е нормално. Но при една такава масова атака, органите би трябвало да направят един много внимателен бърз анализ, при който да установят дали тази атака и заплаха е реална и именно тук експерти по разследване на киберпрестъпления, по контратероризъм и психолози трябва да анализират внимателно източника на заплахата и текстовете на тези съобщения", обясни Явор Колев.

По думите му, много бързо органите биха могли да получат информация от нашите партньорски служби от НАТО и ЕС. Когато става дума за терористични заплахи се включва механизъм за много бърза реакция и данните се предоставят в реално време, така че лесно да се анализира каква е реалната опасност.

Възможно е сигналите за бомби в училищата да са дело на хакерски групи, свързани с Русия

Според Явор Колев това са активистки групи, които имат за цел да всяват паника и страх и да изглеждат като сериозна заплаха.

"За мен няма реална заплаха за реално извършени терористични актове, тъй като произхода на тези съобщения е далече от България и тези групи не са на територията на страната, за да осъществяват каквито и да било терористични действия. Но разбира се, нашите служби трябва да са много внимателни. Трябва да има един щаб с експерти, които много бързо да анализират заплахите и да поддържат комуникация с обществото", поясни експертът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 15 април само проверени профили ще могат да участват в анкети в Туитър
От 15 април само проверени профили ще могат да участват в анкети в Туитър
"Питай експерта": Как да изберем най-подходящите слънчеви очила за лятото
"Питай експерта": Как да изберем най-подходящите слънчеви очила за лятото