Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Възможно е сигналите за бомби в училищата да са дело на хакерски групи, свързани с Русия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:12, 27.03.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Блокиран учебен процес след заплашителни мейли за поставени взривни устройства в десетки училища в София, Варна и Бургас. По случая работи отдел "Киберпрестъпност". Мейлите са от името на Егор Синянский и непозната организация.

Експертите са проследили IP адреса на изпращача като е установено, че той не е български. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. Това е безпрецедентна хакерска атака.

Сигнали за бомби са получени в десетки училища в страната

Експерти и преподаватели са категорични, че става въпрос за хакерска атака, която има за цел да всее смут и паника, а не е сериозна заплаха. Разследването трябва да установи от къде е изпратен имейла. Експерти предполагат, че може да става въпрос за хакерски групи, свързани с Русия.

Точно в 9.00 ч. сутринта на електронната поща в столичното 23-о училище получават имейл със заплаха. Подателят - Егор Синянский.

"Няколко изречения, в които се казва, че човечеството трябва да бъде унищожено и че са поставени тротили на училището", каза за БНТ Нина Чанева - директор на 23-о СОУ "Фредерик Жолио-Кюри".

Първоначално служители на охранителната фирма направили обход, след това на място пристигнали и полицаи.

"Това, което ние може да направим, е да засилим контрола, да не допускаме външни лица в училището. В нашия бранш доста често се случва. В училищата скоро не сме имали заплахи", каза Богдан Стойчев - собственик на охранителна фирма.

От училищната управа преценили, че евакуация за 24 часа би предизвикала ненужна паника. Уведомили родителите, че по тяхна преценка учениците могат да останат у дома. Заплахи получили и други училища - Подуяне, Слатина и Красно село.

"В нашия район още две училища са в учебен режим, останалите са евакуирали училищата и ще подновят учебния процес в утрешния ден. Много дълго вече не сме имали такива сигнали. Аз си спомням преди 10 години бяха често явление. Техните послания обикновено звучат по друг начин. Някой се опитва да създаде една изключително сложна суматоха", каза Нина Чанева - директор на 23-о СОУ "Фредерик Жолио-Кюри".

В 9.00 ч. сутринта 30 училища в Бургас също получават заплашителния имейл. Предприета е незабавна евакуация, а някои учебни заведения са останали запечатани до идването на полиция.

"Казахме на децата, че отиваме на разходка. Те се зарадваха много", каза Радостина Ралева - преподавател ОУ "Васил Априлов"- Бургас.

"Обадиха ни се учителите. Казаха да дойдем да приберем децата. Децата вече бяха излезли от училище", каза Атанас Стоянов, баща на едно от децата.

"Нямахме никакви обаждания от страна на родителите. След като дойдоха служителите на 2-ро РПУ успокоиха ни и нямаше нищо притеснително за деня".

"Разследващите институции в Република Северна Македония не могат да се справят с тези заплахи, да разберат откъде идват, какъв е този център, или организирана група, която ги изпраща. Всяка седмица има подобни заплахи, които накъсват учебния процес. Водят дотам, че антитерористичните групи трябва да обследват училищата по няколко часа. Всичко това руши трайно учебния процес в Северна Македония. Последните месеци имаше арести на двама тийнейджъри на по 14 и 15 години. Тези арести не доведоха до това бомбените заплахи да спрат. Не може да предполагаме откъде идват тези заплахи, как са организирани, те са главно по мейл. Използват се фалшиви IP адреси", обясни Виктор Стоянов от фондация "Македония".

Репортери: Елиана Димитрова, Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български училища се включиха в акция за четене на любими книги
Български училища се включиха в акция за четене на любими книги
Ученици и шампиони дадоха старт на проекта „Младите хора – бъдещето на България – говорят“
Ученици и шампиони дадоха старт на проекта „Младите хора – бъдещето на България – говорят“