НОВИНИ

Димитър Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
14:31, 27.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

България няма как да даде 155-милиметрови снаряди на Украйна, защото не разполага с такива, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. По думите му, въпреки предоставянето на въоръжения и боеприпаси за Киев, конфликтът не стихва, а се задълбочава. А министърът на икономиката Никола Стоянов обясни, че ако фирми от българския военно-промишлен комплекс имат капацитет за производство на снарядите по натовски стандарт, те сами решават с кого да търгуват, но след решение на Междуведомствената комисия за експортен контрол към икономическото министерство.

Във връзка с проекта на ЕС и на Европейската отбранителна агенция за предоставяне на 1 млн. боеприпаси за Украйна, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България не разполага с такива.

"Тези 1 млн. боеприпаси трябва да излязат като наличности от някои складове. В българската армия нямаме такива снаряди, няма как да бъдат предоставени на Украйна поради простата причина, че ние нямаме такъв калибър и не го употребяваме все още в българската армия", коментира Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

Проектът на ЕС за подкрепа на Украйна включва и съвместно придобиване на 155-мм снаряди от държавите членки. Българската армия, обаче, на този етап няма такива оръжейни системи, обясни Стоянов.

"Българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, тоест ние няма как в момента да сключим договор за придобиване на 155-мм снаряди, нямаме и нужда от тях в момента. Надявам се на един по-късен етап след придобиване на нашите гаубици и ние да употребяваме 155-мм снаряди", заяви Димитър Стоянов.

Преди няколко години ВМЗ започна производство на 155-мм снаряди - натовски калибър. Служебният министър на икономиката уточни, че държавното дружество не може директно да ги изнася.

"Ако ВМЗ имат клиенти за 155-милиметрово, тези клиенти ще поискат износни разрешителни от комисията, а те ще си подпишат договор с ВМЗ. ВМЗ е просто производител. Той не търгува", заяви Никола Стоянов.

А министърът на отбраната коментира решението на министерството да предостави стари боеприпаси за 350 млн. лв. на ВМЗ-Сопот, за да получи нови. Този механизъм за обновяване на армейския арсенал е залегнал в решение на парламента от миналата година.

"В това решение ясно е записано, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от българската армия, които изтичат. Това сме и направили. Предоставили сме амунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ. Къде ще отидат след това тези амуниции, не мога да кажа", каза Димитър Стоянов.

Дали е възможно тези стари снаряди да отидат към Украйна?

"Тези изделия, след като бъдат преработени, проверени и т.н., евентуално, ако са годни, ВМЗ с тях ще погасява договори, които има евентуално. Т.е. ще доставя през договори, които вече има. Не става дума за нови договори въобще", отговори Никола Стоянов.

А ВМЗ пък ще се ангажира и ще произведе нови такива, които да върне на българската армия.

Според експерти България разполага с един от най-големите арсенали от старо съветско въоръжение и боеприпаси.

"Тази фаза на войната в Украйна изисква изключително голям запас от боеприпаси, най-вече съветски тип, и България е една, може би и единствената в Европа, която може в момента веднага да достави. Ние видяхме, че МС прие няколко акта, с които Министерството на отбраната ще предостави на ВМЗ определено количество боеприпаси, точно от тези калибри, които са най-необходими. И за всички е ясно, че тези боеприпаси няма да останат във ВМЗ, а ще бъдат съответно препродадени и ще стигнат в Украйна", каза Йордан Божилов, директор на Софийския форум за сигурност.

В проекта на Европейската отбранителна агенция за осигуряване на снаряди за Украйна участват 24 държави. 23 от тях - членки на ЕС.

По темата работят: Александър Марков, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР наложи имуществена санкция за 165 000 лв. на енергийно дружество за манипулация на пазара
КЕВР наложи имуществена санкция за 165 000 лв. на енергийно дружество за манипулация на пазара
Алекс Николов най-резултатен при ключов успех на Лубе в първенството
Алекс Николов най-резултатен при ключов успех на Лубе в първенството