НОВИНИ

Проверка на факти: Подлежат ли на мобилизация учениците, завършили военно обучение?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
11:45, 27.03.2023
5548
Чете се за: 09:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Публикация, която твърди, че учениците, преминали военно обучение, подлежат на “пращане на фронта”, набира популярност в социалните мрежи.

Основното твърдение е, че след 11 часа разглобяване и сглобяване на автомат, децата подлежат на мобилизация (пращане на фронта).

“Ако не сте минали такова обучение, никой не може да ви задължи да мрете”, се казва още в публикацията.

Тя е придружена с видео с интервю, а темите са разнородни като сред акцентите са военното обучение, предоставянето на оръжия за Украйна, и броят на жертвите от конфликта.

Към 27 март публикацията е споделяна над 1400 пъти, коментарите надхвърлят 260.

Нашата проверка на факти показа, че учениците не могат да бъдат мобилизирани на основание на планираното обучение в средните училища - вижте защо.

На 22.02.2023 г. в портала за обществени консултации на Министерски съвет е качен проект на Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството. Срокът за обществено обсъждане изтече на 25 март.

С наредбата се уреждат съдържанието, редът и начинът на провеждането на обучението при учениците и при студентите от висши военни училища за квалификация “Офицер от резерва”.

Предвижда се обучението при учениците да се осъществява за 10 учебни часа, разделени на два етапа в часа на класа - по 5 часа в 10-и и в 11-и клас.

С проекта на наредбата Министерски съвет изпълнява изискването на чл. 56 на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България за въвеждане на обучение в средните за училища за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили. Това изискване е в сила от 2020 година.

Какво представлява обучението?

Проектът на наредбата предвижда обучението да влезе в сила от учебната 2023/2024 година.

То ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военни или цивилни служители от Министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната. Наредбата регламентира и съдържанието на учебните часове.

Темите за 10-и клас са: Усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината; Същност и съдържание на гражданско-военните отношения; Оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер; Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм; Защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

Темите за 11-и клас са: Въоръжени сили на Република България - история и настояще; Мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната; Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България; Въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили; Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България.

В наредбата за учениците няма часове с практическа насоченост, нито практическо обучение за боравене с оръжия. В нито една точка не е регламентиран и въпросът за мобилизация след завършено обучение в средно училище.

Според доклада на министрите на отбраната и на образованието, който аргументира проектонаредбата, въвеждането на този тип обучение цели:

"осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството в двата етапа за придобиване на средно образование (10-ти и 11-ти клас) чрез усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер и за мисиите и задачите на въоръжените сили...”

Попитахме Министерство на отбраната подлежат ли на мобилизация учениците, преминали военно обучение:

“Учениците, преминали такъв тип обучение в часа на класа, не подлежат на мобилизация. Обучението се провежда в класна стая, а не на полигон или във военно формирование, изцяло под формата на лекции и презентации в присъствието на класен ръководител. Учениците не преминават военна подготовка, не се вписват на военен отчет и не подлежат на мобилизация”, посочиха от МО.

Кой подлежи на мобилизация?

Този въпрос е регламентиран в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в Глава пета - “Положение на война, военно и извънредно положение. Мобилизация”.

Мобилизацията е процес за преминаване на въоръжените сили и структурите от системата на националната сигурност от мирновременна към военновременна организация и дейност.

Според чл. 116 от закона от часа и деня на обявяване на положение на война или на военно положение започва военновременната служба на:

  • военнослужещите
  • резервистите на активна служба във въоръжените сили
  • курсантите

Според Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (чл.2 и чл.3) резервът се състои от български граждани и техника за комплектуване на:

  • военните формирования от въоръжените сили в мирно и военно време;
  • запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет

Въоръжените сили на Република България включват: Българската армия; служба "Военна полиция"; служба "Военно разузнаване"; военните академии и висшите военни училища; Военномедицинската академия; Националната гвардейска част; Военно-географската служба; Централното военно окръжие; Централния артилерийски технически изпитателен полигон; Комендантство към Министерство на отбраната (чл. 50 от Закона за въоръжените сили на Република България).

В състава на въоръжените сили във военно време се включват запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет.

Резервът се комплектува на доброволен и на задължителен принцип.

Доброволният принцип се прилага за български граждани, които са изявили желание да служат в резерва или да предоставят техника за определен период от време при условия и по ред, определени със закона.

Задължителният принцип се прилага за български граждани, които не са със статус на резервисти, но имат военна или друга специална подготовка или притежават техника и могат да получат мобилизационно назначение.

В тези случаи гражданите придобиват статус на запасни, а техниката - статус на техника-запас.

Заключения:

  1. Военновременната служба при мобилизация няма отношение към обучението, предвидено в проекта на Наредбата за обучение в средните училища. Хората, които подлежат на военновременна служба, се определят съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България без значение дали по време на средното си образование са имали часове по военно обучение или не.
  2. Обучението в средните училища, заложено в проектонаредбата, не предвижда практическо обучение по боравене с оръжие, нито "разглобяване и сглобяване на автомат".
  3. Не е вярно и твърдението "Ако не сте минали такова обучение, никой не може да ви задължи да мрете”, ако приемем, че то се отнася към мобилизация/изпращане на фронта. Хора, които не са преминали военно обучение в средното си училище, могат да бъдат мобилизирани в случай на война, ако отговарят на реда, заложен в българското законодателство.

Ако попаднете на информация в социалните мрежи, която буди въпроси, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Килиан Мбапе: На първо място като капитан трябва да мисля за отбора
Килиан Мбапе: На първо място като капитан трябва да мисля за отбора
"Вашият глас": Полина Василева - Снедан, IT номад
"Вашият глас": Полина Василева - Снедан, IT номад