НОВИНИ

Разбиха свръхмодерна подземна нарколаборатория (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 27.03.2023 (обновена)
7904
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Свръхмодерна подземна нарколаборатория беше разкрита в частен горски имот край Нова Загора. Според експерти, създаването на фабриката за марихуана е струвало между 1,5 и 2 милиона лева. Задържани са седем души, които са се занимавали с производството на наркотиците. Всички те са работили при пълна конспиративност.

Входът към подземието, където се намира нарколабораторията, е бил маскиран със стар микробус, през чийто под се слиза по стълби на дълбочина около 5 метра. Има и авариен изход. Полицията за първи път се сблъсква с толкова съвременна и добре организирана нарколаборатория.

"Касае се наистина буквално фабрика за производство, отглеждане и изсушаване на марихуана в огромни количества", каза Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Близо 80 метра е дължината на коридора на подземното съоръжение. Растенията са отглеждани в осем помещения с площ около 600 кв.м. при специално осветление, температура, поливане и торене. Нарколабораторията е работела със собствени генератори.

"Тук освен лаборатория за сушене на наркотични вещества имаме помещение, където се прави разсад на марихуана, впоследствие имаме помещение, където растенията израстват, имаме специализирана техника, която ги нагрява, която ги отоплява и която ги напоява. Т.е. касае се за едни многостепенен, многопластов производствен процес", каза Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

Седем души са задържани по случая. Нито един от тях не от Сливенски регион Групата е наблюдавана близо четири месеца преди да бъде разкрита.

"Повдигнати са на всички обвинения за две престъпление – за засяване и отглеждане на наркотично вещество канабис и второто обвинение е за държане на суха растителна маса канабис в големи количества, която е оценена на стойност 240 хиляди лева", каза Веселин Гангалов, окръжен прокурор на Сливен.

От жилищата на задържаните, в различни градове в страната, са иззети пари, компютърна техника и други вещи, доказващи престъпната им дейност. Те са задържани за 72 часа.

По темата работят: Иван Янев, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм и Антонио Конте се разделиха
Тотнъм и Антонио Конте се разделиха
Унгария - България, Ирландия - Франция и още интересни сблъсъци в днешния ден от евроквалификациите
Унгария - България, Ирландия - Франция и още интересни сблъсъци в днешния ден от евроквалификациите