НОВИНИ

Отпаднаха последните гранични проверки в Хърватия след присъединяването към Шенген

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:52, 27.03.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Отпаднаха последните гранични проверки в Хърватия след приемането на страната в Шенген. Вътрешният граничен контрол на хърватските летища за полетите от страни членки на зоната за свободно движение беше отменен. Промяната съвпадна с преминаването към лятното разписание на въздушния транспорт.

Първият вътрешен полет кацна на летището в Загреб от Полша малко преди 9 ч. вчера сутринта. Пътниците бяха очаровани, а някои дори - изненадани, че не трябва да представят документи за проверка.

За да се адаптира към режима на Шенген, най-голямото хърватско летище - това в Загреб, инвестира милиони.

"Това, което трябваше да направим, както и останалите летища, е да променим местата на кабините за паспортен контрол. Досега 80% от пътническия трафик през нашето летище беше международен и 20 на сто вътрешни полети. Сега нещата се променят и 70 процента е в рамките на Шенгенското пространство. Затова трябваше да разширим коридорите, чакалните и т.н.", обясни Лидия Капкович, говорител на Летище Загреб.

Загреб вече е директно свъзран с 58 дестинации и очаква ръст на пътниците до 3,8 милиона души до края на годината. Шенгенското право се прилага за всичките девет международни летища в Хърватия, включително в Дубровник и Сплит.

Премахването на граничните проверки се очаква да увеличи интереса за пътуване към Хърватия по въздух. Граничният контрол по сухопътните и морските граници беше отменен още в началото на годината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте какво се случи в европейските квалификации на 26 март (ОБЗОР)
Вижте какво се случи в европейските квалификации на 26 март (ОБЗОР)
Йордан Божилов: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна
Йордан Божилов: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна