Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Един от капитаните на задържаните кораби: Все още не знаем в какво сме обвинени

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 27.03.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Българските рибари, чиито кораби остават задържани в пристанището в Констанца, все още не знаят в какво са обвинени. Това обясни в "Денят започва" Красимир Петров - един от капитаните.

Разпитите им са продължили цял ден, но съставените протоколи са изцяло на румънски.

"Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме адвокати. Служебният адвокат ми даде най-лошия вариант - до 100 000 лв. глоба и конфискация на кораба.

И друг път е имало стълкновения между наши и румънски кораби, коментира още капитанът. Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождаването на моряците румънците заявили, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

"Надявам се да се договорят да ни пуснат корабите, за да можем да съществуваме - на мен и колегата къщите ни са заложени заради това, всеки месец внасяме по 1000 лв. в банката".

Той коментира, че реакцията на българските институции този път е била изключително адекватна. Попитан обаче защо рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров обясни:

"Тя с нейното изказване показа, че е неподготвена за Европейския съюз. Не може юрист, който е преподавател, да се изказва, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е директор на ИАРА не е разговаряла с нито един рибар".

В "Денят започва" адвокатът по морско право Димитър Димитров коментира, че няма никакви основания за арестуването или конвоирането българските кораби и екипажите им, защото като страни - членки на ЕС, България и Румъния имат равен достъп до водите. Освен това - в изнесените досега данни за акцията по задържането на корабите никъде не става дума за незаконен улов, посочи Димитров.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Вашият глас": Стоян Хазнатарлиев, шофьор
"Вашият глас": Стоян Хазнатарлиев, шофьор
Адвокат по морско право: Корабите на ЕС имат равен достъп до водите, няма основания за задържането на нашите в Румъния
Адвокат по морско право: Корабите на ЕС имат равен достъп до водите, няма основания за задържането на нашите в Румъния