НОВИНИ

"Пътна полиция" вече отнема повече контролни точки при редица нарушения - вижте ги

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:56, 27.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

От "Пътна полиция" разясниха промените при отнемането на контролни точки на шофьорите, които бяха обнародвани в Държавен вестник в петък.

С промените се увеличават възможностите за отнемане на шофьорска книжка.

Затягат се и санкциите при шофиране след употреба на алкохол и наркотици, използване на телефон без hands free, при шофиране без колан или липса на каска за мотористите, както и при неправилно преминаване през жп прелез.

По-високи наказания за превишена скорост и употреба на алкохол

Младите водачи със стаж под 2 години рискуват да останат без книжка, ако два пъти в годината бъдат заловени да шофират с превишена скорост над 50 км/час от ограничението.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

"В последно време сме свидетели на по-завишен контрол, по-стриктни действия от наша страна, но резултатът и ефектът не ни удовлетворяват в голяма степен. Така че, това е едно от действията - промяната на тази наредба, с което се цели да се подобряват резултатите от извършваната дейност. В тази връзка са и промените в наредбата. Очевидно не може да се разчита само на общественото самосъзнание и затова основно взимаме нещата в наши ръце", заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

МВР продължава за настоява за законови промени, които да затегнат още дисциплината на пътя, включително и да дадат възможност за конфискация на автомобилите на дрогираните шофьори.

"Без този комплект от законодателни мерки, подобряване на инфраструктурата, подобряване на самосъзнанието на водачите и тяхното възпитание, няма как да се случат нещата в правилна посока. Колкото и да завишаваме глобите, колкото и колегите да изпълняват съвестно задълженията си, да присъстват непрекъснато на пътя, сами разбирате, че не може на всяко кръстовище да сложим полицай", посочи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каменов-Къро е обвинен в поръчителство на убийството на бившия полицай в "Лозенец"
Красимир Каменов-Къро е обвинен в поръчителство на убийството на бившия полицай в "Лозенец"
Кавалиърс удариха Рокетс у дома и си гарантираха място в плейофите
Кавалиърс удариха Рокетс у дома и си гарантираха място в плейофите