НОВИНИ

По-високи наказания за превишена скорост и употреба на алкохол от днес

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:35, 24.03.2023
7523
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

По-строги наказания за нарушителите зад волана от днес. Повече контролни точки ще се отнемат както за превишена скорост, така и на тези, които системно си организират гонки по улиците на градовете и селата. Също и седналите зад волана след употреба на алкохол до 1,2 промила рискуват по-бързо да останат без книжка, ако редовно пият и управляват автомобилите си.

Новите по-тежки наказания за шофиране с превишена скорост, след употреба на алкохол, неправилни маневри и говорене по телефона се оказаха изненада за шофьорите.

От днес, ако дрегерът отчете, че шофирате с 0,5 до 0,8 промила алкохол в кръвта, губите 8 точки. Ако сте пийнали малко повече, вече ще ви отнемат 12 контролни точки. А при второ такова нарушение ще се разделите с още 20 точки. Санкция има и ако откажете тест за алкохол или наркотици - 15 точки.

Ако в населено място превишите скоростта с повече от 50 км/ч над разрешената вече ще се разделяте с 18 контролни точки, а при второ такова нарушение ще ви бъдат отнети нови 26 точки. Освен, че ще платите и сериозна глоба.

"Нека да не забравяме, че има доста състоятелни хора, които глоби от няколко стотин лева не ги притесняват, но сега се въвеждат санкции, които могат да доведат до това те да загубят шофьорската си книжка и да трябва да се явят на специални курсове за възстановяване", Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

От днес се въвеждат и нови санкции. За движение в насрещното платно на магистрала или скоростен път вече ще се отнемат точки, при това цели 15. За неправилно изпреварване, което създава опасност за другите, санкцията е 13 точки, а за движение в аварийната лента - 10.

Повече точки ще се отнемат още за говорене по телефон по време на шофиране, за преминаване на жълт или червен светофар, както и за отнемане на предимство на пешеходна пътека.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн портвърди раздялата с Нагелсман и назначението на Тухел
Байерн портвърди раздялата с Нагелсман и назначението на Тухел
БФ Волейбол с нов Управителен съвет и проектобюджет за над 10 милиона лева
БФ Волейбол с нов Управителен съвет и проектобюджет за над 10 милиона лева