НОВИНИ

През април ще започнем да получаваме парите от ЕС за охрана на границата ни

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:00, 24.03.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

България получава от Брюксел 16 милиона евро за обезщетение на българските земеделци, които са засегнати от износа на украинско зърно. Страната ни обаче ще настоява за още средства. Този въпрос е бил поставен на срещата на върха в Брюксел, съобщи президентът Румен Радев.

През април страната ни ще започне да получава и средствата от Брюксел, предназначени за по-добрата охрана на външната граница на ЕС в борбата срещу нелегалната миграция.

Радев: На Съвета на ЕС беше постигнато съгласие по важни теми за България

Румен Радев коментира след срещата, че страната ни разбира и подкрепя предоставянето на коридори за износа на украинско зърно, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и накърняване на селскостопански производители.

"Ние вече поставихме веднъж въпроса, има целева помощ, съгласувана за 56 милиона евро, от които Българи получава 16 милиона. Тя е за най-засегнатите страни в близост до Украйна, но това съвсем не е достатъчно. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия, Полша на този съвет ние настояхме за много по-голяма помощ, която съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕК", каза Радев.

Финансова помощ за земеделците от страните близо до Украйна, сред които и България

Австрия и Нидерландия, които спират Българя по пътя към Шенген, приветстваха действията, свързани с укрепването границата между България и Турция. Проектът, по който вече се работи, е на стойност 600 милиона евро.

"Приключват с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на българската граница, която, разбрахте вече всички, е изрично оказана като приоритет - и от председателя на ЕК, и от всички държави членки, така че очаквам от април да започне изпълнението на тази помощ", каза президентът.

Президентът коментира още веднъж общата доставка от европейски държави на 1 милион европейски снаряди за Украйна в рамките на следващите 12 години. Той отново обясни, че страната ни не участва в тази поръчка, но подкрепя по принцип общи европейски поръчки в областта на отбраната.

"България е част от общата политическа рамка за подкрепа на Украйна, заедно с всички държави-членки. Всички ние сме приели тези заключения от вчера, но всеки, който иска индивидуално реално да участва в доставката за тези 1 милион снаряда като обща поръчка за Украйна, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение. Държавите са описани там, България не е сред тези 17 държави. Заедно с други 10 държави, ние не сме част от тази обща поръчка и най-сетне нека това да стане ясно", каза той.

Лидерите на ЕС одобриха доставянето на 1 млн. снаряда за Украйна

България и други държави настояват за анализ и помощ от Брюксел заради скъпия газ, с който са пълни някои газохранилища в Европа. Според Радев, газът в Чирен бъде използван в момента, това ще доведе до увеличаване на цената на газа, който продаваме.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските кораби в Констанца са задържани след акция на нашите и румънските власти
Българските кораби в Констанца са задържани след акция на нашите и румънските власти
Мобилни лекарски екипи ще посещават малките населени места, съобщи здравният министър
Мобилни лекарски екипи ще посещават малките населени места, съобщи здравният министър