НОВИНИ

Проверка на изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 24.03.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Балкани
Слушай новината

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгатрансгаз" Владимир Малинов ще проверят напредъка на изграждането на терминала за втечнен газ край пристанището в Александруполис. В проверката участват и представители на ръководството на гръцката фирма изпълнител на проекта. Българският газов оператор "Булгатрансгаз" притежава 20% дял в новоизграждащия се терминал.

Строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис започна в началото на май 2022 година. Българският газов оператор "Булгатрансгаз" притежава 20 на сто дял в новоизграждащия се терминал за втечнен газ, а в края на август миналата година бе договорено капацитетът, който е резервиран първоначално от страна на България, да бъде увеличен от 500 милиона на 1 милиард кубични метра.

Терминалът ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина от 28 километра. Очаква се да бъде завършен до края на годината. Терминалът е един от най-важните енергийни проекти за Югоизточна Европа в момента. С него страната ни ще получи достъп до двойно повече втечнен газ от плаващата платформа в Егейско море.

По-рано днес в Атина министрите на енергетиката на България и Гърция - Росен Христов и Костас Скрекас, проведоха двустранна работна среща за петролопровода Александруполис - Бургас. Срещата е в изпълнение на Меморандума за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис - Бургас, подписан от двамата министри през февруари тази година.

Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вероятен състав на България за мача с Черна гора
Вероятен състав на България за мача с Черна гора
Украинските яйца са безопасни, показаха резултатите от изследванията на БАБХ
Украинските яйца са безопасни, показаха резултатите от изследванията на БАБХ