НОВИНИ

Украинските яйца са безопасни, показаха резултатите от изследванията на БАБХ

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 24.03.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция за безопасност на храните обяви резултатите от взетите проби на яйцата от Украйна, внесени у нас през периода 9 - 19 март 2023 година. Те се изследват за радиоактивност и тежки метали.

Това, което показва анализът от проверката на БАБХ, е, че яйцата отговарят на всички условия и са годни за консумация. От Агенцията съобщиха още, че когато постъпват в страната, яйцата отиват в два от одобрените склада и след това се разпространяват в търговската мрежа.

"Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория и показаха, че всички резултати са отрицателни. Изследвани са яйцата за радиоактивност, за тежки метали, за антибиотици, за сулфонамиди и всички тези резултати са отрицателни, което означава, че яйцата са безопасни. Това показват лабораторните анализи", обясни д-р Татяна Николова от БАБХ.

Един от най-големите вносители на яйца от Украйна заяви, че те се подлагат на контрол и отговарят на всички условия.

"В България твърдението, че влизат яйца без печат и без проследяване е пълен абсурд. Тези яйца минават и един път през ветеринарната служба в Украйна, ветеринарна служба в Румъния, ветеринарна служба в България, митници в България, т. е. това нещо не може да се случи", каза Андрей Цой, вносител на яйца от Украйна.

Основният проблем на родните производители и собственици на птицевъдни ферми е, че яйцата, които идват от трети страни и се внасят у нас, са на прекалено ниски цени, което се отразява на цената на родните яйца.

Вижте повече в прякото включване на Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис
Проверка на изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис
Роберто Манчини вижда голямо бъдеше за националния отбор на Италия
Роберто Манчини вижда голямо бъдеше за националния отбор на Италия