НОВИНИ

Наум Кайчев: Времето на Иван Михайлов се използва за легитимация на забраната на права на българите в РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 24.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Наблюдава се ескалация на отношението в Скопие по отношение на нашата страна. Това заяви в "Денят започва" доц. Наум Кайчев, съпредседател на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония.

Според него със заличаването на културния клуб в Битоля се използва историята и името на Иван Михайлов като някакъв повод за разправа с правото на нашите сънародници за сдружаване, за права на човека, на свободни убеждения - все основни критерии, които се очакват от една страна-кандидат за ЕС.

"Става въпрос за една пристрастна едностранна интерпретация на историята и делото на Иван Михайлов. Въпроси, свързани с времето на Михайлов се използват като легитимация за забрана на правата на българите в Република Северна Македония. Фактически той е бил символ на борбата на македонските българи срещу денационализацията в Кралска Югославия между двете световни войни и по същия начин в Титова Югославия след Втората световна война. И в двете Югославии българите са били преследвани и не са имали право на волеизява.

Не виждам с какво името на Иван Михайлов или на Цар Борис III би могло да накърни техните чувства. Става въпрос за исторически въпроси, текли през онова време и следва със спокойно обсъждане да достигаме до тяхното съвместно тълкуване и разбиране на общата ни история", каза доц. Кайчев.

Той напомни, че според договора между България и Северна Македония до 2024 трябва да бъдат приети промени в учебниците за стара история.

"Първите стъпки са направени, но в интерес на нашите общества е това да бъде продължено. Ако има блокиране, това не води до добро за никого и най-вече за Северна Македония, защото виждате, че процесите са свързани. Затова се надявам, че парламентът на РСМ ще намери сила да гласува промени в Конституцията и да включи българските граждани. Забраната на клуба не е проблем само на България, а на всички европейски страни, защото виждаме как в една страна кандидат се отричат правото на сдружаване и изразяване", каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата
Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата
Комисията по академична етика към МОН проверява около 20 сигнала за плагиатство
Комисията по академична етика към МОН проверява около 20 сигнала за плагиатство