НОВИНИ

Диана Ковачева: Институциите отказват да прилагат законовия текст за водните помощи

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 24.03.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Законът за ВиК предвижда възможност хората да получават водни помощи тогава, когато не могат да си платят водата. Това е възможност, при която те получават помощ в размер, съответстващ на месечния минимум на месец, което е близо 3 кубика. Макар, че има такъв текст в закона, институциите отказват да го прилагат. Това заяви в студиото на "Денят започва" националният омбудсман Диана Ковачева.

"Съвсем скоро изпратих едно запитване до МТСП, в което попитах през м.г. колко души са получили водни помощи. Отговорът, който получих много ме озадачи, защото от него излиза, че министерството смята, че не е целесъобразно да се прилага текста на закона. Не разбирам като юрист как така при действащ закон, една институция, пък била тя и МТСП, отказва да приложи текста на закона. Интересното е, че не всички институции отказват да признаят, че има водни помощи. От КЕВР казват, че няма нужда да се безпокоят хората от цените на водата, защото има водни помощи, а от МТСП казват, че това не е целесъобразно да се прилага този текст", поясни Диана Ковачева - омбудсман на Република България.

Ковачева обясни какъв е редът за получаване на тези помощи: отива се в дирекцията за социално подпомагане, подава се молба - декларация и съответно се преценяват по критериите за социално слабите. Има жалби от граждани, които са провокирали омбудсмана да започне тази дискусия.

"Не мога да си представя, когато цената на водата е над 5 лева и когато м.г. тя поскъпна с близо 40% средно за страната, реално има хора, на които им спират водата, защото не могат да си я платят. Тяхно право е да си търсят правата. Не разбирам как е възможно да откажеш да прилагаш действащ текст в закон", допълни Диана Ковачева.

Омбудсманът пита държавата колко души и в какъв размер са получили водни помощи

Тя смята, че докато текста съществува, е редно хората да бъдат подпомагани така, както получават енергийни помощи за отопление през зимата.

По думите ѝ тревожната тенденция е, че жалбите на гражданите нарастват. За 2022 г. писмените жалби, които са подадени до нея са над 15 000. Над 73 000 души са се обърнали към омбудсмана по телефона или са дошли лично в приемната. От там с близо 30% нарастват и препоръките, които е изпратила.

"На първо място са потребителските жалби. Те са над 30% от всички жалби. Сред тях най-честите са оплакванията за лошото качество на водата и високата цена. Следват проблеми с електроснабдяването, топлоснабдяването, със социално-икономическите права на хората - пенсии, социални плащания, здравеопазване, ТЕЛК решенията, образование и т.н.", уточни омбудсманът.

Процесът с инвалидните пенсии вече е започнал, изплащат се пенсии, но не всички хора са включени в списъците. От 1 април хората ще могат да си проверяват документите в НОИ, където да бъде определен размерът на пенсията, посочи още Диана Ковачева.

Комисията за защита на потребителите не е реагирала на нито един от сигналите, подадени от омбудсмана по отношение на увеличените цени на мобилните услуги. Диана Ковачева добави, че при нея продължават да пристигат жалби срещу телекомите заради поскъпването на услугите:

"Абсолютно безобразие е това, което се случи с мобилните оператори. Отново ще искам среща с министъра на икономиката и с председателя на КЗП, защото нито един от въпросите, които повдигнах на практика не е приет от КЗП. Един от мобилните оператори не дава право на хората при индексирането да се откажат от услугите му и да минат към друг".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: "Умни" камери по време на ЛОИ
Париж 2024: "Умни" камери по време на ЛОИ
Гергана Димитрова и тимът на Волей Алба-Блаж са на финал за Купата на CEV
Гергана Димитрова и тимът на Волей Алба-Блаж са на финал за Купата на CEV