НОВИНИ

Безредици във Франция: Запалиха вратата на кметството в Бордо, в Париж полицията използва сълзотворен газ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:17, 24.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Протестите във Франция прераснаха в безредици. В много градове се стигна да сблъсъци между протестиращи и полицаи. Равносметката след Деня за национално недоволство е над 170 арестувани и около 130 ранени полицаи.

Франция осъмна още по-гневна. През нощта в Бордо демонстранти се опитаха да подпалят кметството. Унищожена е масивната входна вратата. В Париж силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

В деветия ден на национално недоволство, президентът Макрон усети силно масовия гняв на сънародниците си. Синдикатите твърдят, че 3 милиона и половина души са излезли вчера по улиците. Само в Париж са протестирали около 800 хиляди. Според властите, броят на демонстрантите е бил три пъти по-малък. В демонстрациите се включиха - млади и възрастни, работещи и безработни.

Новата вълна на недоволство във Франция беше провокирана от думите на президента Макрон, че протестите са "легитимни", но няма да доведат до отмяна на реформата, която предвижда пенсионната възраст да скочи от 62 на 64 години. С разрастването на недоволството, пада доверието към президента.

"Президентът мобилизира протестиращите. Той заяви, че 80% от французите и 90% от работещите са хора, отричащи истината. Но това са хората, които работят всеки ден", каза Яник Жадо, евродепутат от "Зелените".

снимки: БТА

Според социологическите проучвания, подкрепата към него вече е 28 процента. Това е най-ниският му рейтинг от 2018-та, когато бяха протестите на "жълтите жилетки". Недоволството във Франция няма да стихне. Следващите протести са насрочени за вторник, когато на посещение в страната ще бъде крал Чарлз Трети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска акция се провежда в Казанлък и Гурково, 12 са задържани
Полицейска акция се провежда в Казанлък и Гурково, 12 са задържани
"Питай експерта": Ползите и вредите от смяната на часовото време
"Питай експерта": Ползите и вредите от смяната на часовото време