НОВИНИ

Финансова помощ за земеделците от страните близо до Украйна, сред които и България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:10, 24.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЕС ще предостави финансова помощ на земеделските производители от страните в близост до Украйна, сред които и България, които пострадаха от “коридорите на солидарност” за износа на украинско зърно. Това стана ясно снощи на срещата на върха на лидерите от ЕС.

Днес, срещата в Брюксел продължава с дебати за икономическата стабилност в еврозоната. Евролидерите ще разговарят с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард. Посланието от началото на срещата беше, че към момента няма проблем за банковия сектор в ЕС.

Обобщение вижте във включването на Десислава Апостолова:

“Коридорите на солидарност” с Украйна са много успешни, но голямото количество украинско зърно на европейския пазар се е отразило на цените, каза след срещата Урсула фон дер Лайен. Затова Брюксел ще подпомогне европейските земеделците, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно.

“Държавите от първа линия, които най-много помагат със коридорите на солидарност не трябва да страдат от това. Като първа стъпка осигуряваме 56 милиона евро за европейския земеделски резерв, но това не е достатъчно. Затова сме благодарни на Румъния, която предложи и ние ще се опитаме да увеличим тази помощ за земеделците от първа линия”, заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

ЕС заедно с ООН започна инициатива, която цели да открие и върне в домовете им отвлечените от Русия украински деца.

“Отвлечените деца са ужасно напомняне за най-тъмния период от нашата история. Депортацията на деца е военно престъпление. Днес знаем за 16 200 деца, които са депортирани, само 300 са се върнали до сега. Заради тези криминални действия Международният наказателен съд напълно оправдано издаде заповед за арест”, каза още Урсула фон дер Лайен.

Евролидерите обсъдиха и справянето с нелегалната миграция. Австрия, която наложи вето върху приемането на България в Шенген, е доволна от предприетите действия по границата между България и Турция.

“Проектите по външните граници, за които Австрия настояваше, сега се осъществяват от Европейската комисия. Българския президент ни информира за това и Австрия, но и Германия, и Дания настоявахме думите да продължат да се превръщат в дела. Това означава финансова подкрепа за външните граници, но не само за България, а и за Италия, която в момента е засегната от нова мигрантска вълна”, заяви Карл Нехамер - канцлер на Австрия.

Европейските лидери потвърдиха плана за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да помогнат на страната да се бори с руската инвазия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят сайта, на който ще следим цените на храните
Представят сайта, на който ще следим цените на храните
Слънчево време, сутринта с намалена видимост
Слънчево време, сутринта с намалена видимост