НОВИНИ

Изслушаха изпълнителния директор на TikTok в американския Конгрес

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
23:41, 23.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Предизвикателство пред сигурността в Европа и Съединените щати се оказва приложението TikTok. Затова и днес главният изпълнителен директор на социалната мрежа беше изслушан в американския конгрес.

Американското разузнаване твърди, че TikTok е заплаха за сигурността, защото китайските власти имат достъп до личните данни на потребителите. Редица европейски институции също забраниха на служителите си да ползват приложението. Шоу Цзъ Чу увери, че платформата не шпионира.

"TikTok ни наблюдава всички и китайската комунистическа партия използва това като инструмент да манипулира Америка".

"Платформата ви трябва да бъде забранена, знаем, че много от вашите служители докладват директно на Пекин, TikTok засяга и нашите деца и може да ги постави в риск, TikTok е голяма заплаха за чуждо влияние в американския начин на живот".

Това бяха част от обвиненията на председателката на комисията. Роденият в Сингапур 40-годишен висш мениджър на мрежата увери, че китайската компания-майка на TikTok - ByteDance не е под контрола на комунистическата партия, че трима от петчленния борд са американци, че платформата не е достъпна в Китай и протестира срещу обвинението, че мрежата му шпионира американци .

Централите ни са в Сингапур и Лос Анджелис, каза в своя защита изпълнителният директор Шоу Цзъ Чу.

"Имаме над 150 милиона американци, които обичат нашата платформа. Носим отговорност да ги защитаваме и поемам ангажимент към тях. Първо - сигурността на тийнейджърите е топ приоритет за нас. Второ - ще защитаваме данните на американските потребители от нежелан чужд достъп. Трето - TikTok е място за свободно изразяване и няма да бъде манипулиран от което и да е правителство. И четвърто - ще бъдем прозрачни и ще дадем достъп на трета независима страна за мониторинг".

TikTok вече е забранен в Канада, в европейските институции и ще бъде блокиран в британския парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия започна с убедителна победа при Мартинес в исторически мач за Роналдо
Португалия започна с убедителна победа при Мартинес в исторически мач за Роналдо
Англия удари Италия насред Неапол и потегли успешно към Евро 2024
Англия удари Италия насред Неапол и потегли успешно към Евро 2024