НОВИНИ

75% от българите изпитват стрес на работното място

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:52, 23.03.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Общество
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

75% от работещите българи изпитват стрес на работното място. Това установи български екип от лекари в рамките на иновативен проект, представен днес в столичния Техпарк.

Стресът, умората и депресията вървят ръка за ръка. Понякога хората изпитват необясним дискомфорт и нямат сили за нищо.

"Нашият проект е ориентиран точно към тези хора, да можем да им дадем по някакъв начин възможността те да разберат какво се случва с тях и естествено да предприемат някакви мерки докато не е късно", обясни Силвия Куманова, проектен мениджър.

Евгени Митев е един от участниците в изследването. Занимава се с управление и реклама. Резултатите му показват "натрупан стрес със задна дата".

"Всъщност стресът се натрупва и остава следи в организма, това е много важно. Ние не си даваме сметка, че трупаме стрес и мозъкът реагира", казва той.

Изследването показва, че работохолизмът е адреналинова зависимост, а от стрес страдат предимно образовани хора. Неслучайно много успешни бизнесмени решават да оставят досегашния си живот и се обръщат към природата.

"Тоест стари практики на хиляди ходини, йога, медитация, правилно хранене, поддържане на баланс между психическо и физическо", обясни Пенчо Пенчев.

Животът без стрес е невъзможен, но въпросът е да знаем как да го управляваме. Най-важен се оказва балансът между работата и личния живот.

Последствията от стреса могат да се появят повече от 6 месеца по-късно, така че бъдете осъзнати. Когато имате нужда от почивка, просто спрете за малко, без да се отказвате.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова загуби във втория кръг в Маями
Виктория Томова загуби във втория кръг в Маями
Международната федерация по лека атлетика забрани на трансджендъри да се състезават при жените
Международната федерация по лека атлетика забрани на трансджендъри да се състезават при жените