НОВИНИ

КЗК проверява има ли картел при храните

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:09, 23.03.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Бизнес
Слушай новината

Комисията за защита на конкуренцията разследва търговците и производителите за евентуално договаряне на цени и други търговски практики, които са довели до поскъпването на храните. Ведомството проверява седемте най-големи хранителни вериги у нас, както и сдружения свързани с доставката на мляко и яйца.

Много трудно може да бъде доказан картел показва световната и българската практика. През 2012 г. от КЗК установяват, че търговските вериги нарушават правилата и договарят със своите доставчици неизгодни условия. Дават им срок, в който да коригират поведението си.

През 2017 г. нова проверка за картел не доказва наличието на забранени споразумения.

Към момента от хранителните вериги отказват да застанат пред нашата камера, но заявиха, че оказват пълно съдействие на КЗК и не се притесняват от проверките. От КЗК също не застанаха пред камерата ни.

Комисията за защита на конкуренцията е направила проверки и е иззела документи от офисите на една от търговските вериги, както и от тези на сдруженията на птицевъдите в България и на Млекопреработвателите.

"При направената проверка бяха иззети документи, които съдържат обществена информация, която представлява анализи и съответно цени от агростатистиката, публикувана от Министерството на земеделието, статистиката на Евростат. Ние в Съюза на птицевъдите нямаме никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България, ние сме сдружение с нестопанска цел", обясни Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите.

От Съюза все пак припомнят, че вече веднъж е обявен картел на техния пазар преди 15 години и затова са взети мерки, да не се стига до нарушения.

Забранените споразумения между компаниите могат да бъдат няколко вида - договаряне на цени, разпределяне на пазари или натиск върху доставчици.

Според местни производители обаче причините у нас цените да са завишени не са свързани с нарушения при компаниите за яйца и млечни продукти.

"Ние в България, смея отговорно да заявя, сме разграден двор. Затова нашият потребител е мачкан с високи цени, тези цени трябва някой да ги регулира, не може при изкупна цена на суровото мляко 70 стотинки, в магазина да е 5 лева", каза Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди".

"В момента най-големият проблем, който имаме е вносът на продукти всякакъв вид, освен мляко и млечни продукти се започна и с месо и плодове и зеленчуци и мисля, че държавата трябва да направи някакъв вид регулация", каза Пенка Христова, почетен председател на Съюз на животновъдите.

Няма срок, в който трябва да приключи разследването. Понякога подобни производства се бавят с години.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на ЕС одобриха доставянето на 1 млн. снаряда за Украйна
Лидерите на ЕС одобриха доставянето на 1 млн. снаряда за Украйна
Специално пред БНТ: Румънски изкуствовед отрича картина на Полък да е имало в колекцията на Чаушеску
Специално пред БНТ: Румънски изкуствовед отрича картина на Полък да е имало в колекцията на Чаушеску