НОВИНИ

Мария Габриел: Въпрос на време е следващата глобална технологична компания да бъде създадена в Европа

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 23.03.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Въпрос на време е следващата глобална технологична компания да бъде създадена в Европа - това прогнозира еврокомисарят Мария Габриел. Тя постави началото на Дните на европейските иновации в Силициевата долина.

Мария Габриел пристигна в Сан Франциско с над 40 представители на европейските бизнес, образование и местна власт. Те искат светът да забрави за американската мечта и да заговори за европейската.

"Всички заедно казваме: “Ако искате да бъдете част от новата вълна от иновации, сега е моментът да бъдете в Европа.” Нашата цел е много ясна. От една страна искаме да привлечем инвеститори в Европа. От друга страна, да привлечем таланти. Елате да сбъднете своята мечта в Европа, а ние ще направим така че тя да бъде в полза на всички около вас и вие да се чувствате добре", каза Габриел.

В Силициевата долина България беше представена от няколко проекта. С един от тях екипът на Светослава Симеонова иска да реши проблема с разхищаването на храна.

"Ние се радваме да сме български проект, да сме награди от Европейската комисия и да продължаваме развитието си в Европа, но ще се радваме също и на съдействие и подкрепа от партньорите ни тук в Америка", каза Светослава Симеонова.

"За мен, когато имаш млади хора, решили да иновират в България, да развият своята идея в България и тя да бъде призната след това на европейско и световно ниво, е нещо, което искаме да продължим да правим с иновационната програма за всеки един българин", каза Светослава Симеонова.

Според местни американски инвеститори в дългосрочен план България може да играе ключова роля в сферата на иновациите и дълбоките технологии, благодарение на компютърните си специалисти и богатия си опит в тази сфера.

Репортер: Петър Георгиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: Румънски изкуствовед отрича картина на Полък да е имало в колекцията на Чаушеску
Специално пред БНТ: Румънски изкуствовед отрича картина на Полък да е имало в колекцията на Чаушеску
БК Левски ще подкрепи футболния клуб със сумата, която дължи на НАП
БК Левски ще подкрепи футболния клуб със сумата, която дължи на НАП