НОВИНИ

Остри реакции у нас след закриването на българския клуб в Битоля (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
18:14, 23.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Закриването на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля от властите в Република Северна Македония, предизвика остри реакции в България.

След като решиха, че името Иван Михайлов накърнява чувствата на македонския народ, властите заличиха клуба от регистъра с неправителствени организации. Председателят Люпчо Георгиевски реагира, че няма да промени името на клуба и ще търси правата си пред съда.

Външно министерство определи забраната като нарушаване на основни принципи на ЕС, а президентът Румен Радев коментира, че на това действие се гледа много лошо в Брюксел.

В музея на дейците на ВМРО в Щип има кът и цяла восъчна фигура на Иван Михайлов. Музеят е изграден и финансиран от македонската държава. А българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля е изграден и финансиран от македонския българин Люпчо Георгиевски. Музеят в Щип работи безпроблемно. А клубът в Битоля беше забранен от държавата.

"Не им пречи изобщо името Иван Михайлов. Пречи им обединяването на българите под това име. Те не искат българите да се сдружават", каза той.

Георгиевски отказва да преименува клуба и ще търси правата си в съда.

"Знаем, че няма да има положително решение, ще използваме всички правни средства в Северна Македония, оттам нататък ще ходим в Страсбург - нормално".

МВнР: Със заличаването на българския клуб в Битоля РСМ нарушава основни принципи на ЕС

Забраната на клуба нарушава основополагащи принципи на ЕС като свободата на изразяване и сдружаване, реагираха от българското Външно министерство.

"Този подход е силно контрапродуктивен за аспирациите на съседната държава за възможна най-бърза европейска интеграция", коментира Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи и говорител на МВнР.

"Ние работим по две писти. Едната писта е да окажем всяка поискана подкрепа, които тези организации, които се заличават по този безпринципен начин, биха поискали. А втората - да информираме не само Комисията, а всички наши партньори в ЕС за този тип безобразно поведение", добави Желязко Радуков, главен експерт в МВнР.

Президентът Румен Радев коментира, че това решение е израз на паника.

"Властите в Северна Македония най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, че има българското присъствие в РСМ не от днес, не от вчера, от векове, от 1300 години, че има българска история, имаме културно-историческо наследство и заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции и на нашите европейски партньори Северна Македония да впише македонските българи в тяхната конституция. Това е отправната точка за интеграцията на нашата съседка в ЕС", заяви той.

Пред затваряне е и българският клуб "Цар Борис Трети" в Охрид. Той също получи отказ да използва това име, но все още не е заличен от Централния регистър. Според наблюдатели тези решения ще повлияят на европейската интеграция на страната.

"Това създава определени пречки пред пътуването на Македония към ЕС", коментира журналистът Владимир Перев.

Срещу шефа на клуба в Битоля Люпчо Георгиевски властите в Република Северна Македония водят четири дела. Две от тях: за дискриминация и език на омразата. Какви са останалите две - ще разбере на четвърти април, когато е призован в съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и ЦСКА си пожелаха пълни трибуни във финала на Купата на България по баскетбол
Левски и ЦСКА си пожелаха пълни трибуни във финала на Купата на България по баскетбол
Денислава Глушкова отпадна във втория кръг в Анталия
Денислава Глушкова отпадна във втория кръг в Анталия