Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МВнР: Със заличаването на българския клуб в Битоля РСМ нарушава основни принципи на ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 23.03.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България е силно обезпокоена от последователните действия на Република Северна Македония за ограничаването на правата на сдружаване и свободно изразяване на българската общност.

"При закриването на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля Скопие не представи каквито и да е реални аргументи. Решението е безпринципно, тенденциозно и едностранно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст. Това, че убежденията на българите в РСМ не са съвместими с историческата доктрина там, не означава, че те не са съвместими с правния ред и демократичните принципи. Оценките за Иван Михайлов не почиват на обемния корпус от исторически свидетелства и са насочени към запазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история, особено ще се касае до твърденията за антисемитски убеждения на Иван Михайлов", заяви заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев.

Заличиха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от централния регистър на РСМ

От Външното министерство изтъкнаха, че Република Северна Македония защитава тълкуване на историята чрез забрани за свободно изразяване на различни мнения, критични към официалния наратив и така нарушава основополагащи принципи на ЕС като тези за свободно изразяване и свободно движение.

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

Затова страната ни ще се обърне към ЕС за защита на правата на българите в югозападната ни съседка.

"Бъдете уверени, че всичко, което е необходимо за защитата на тези организации, се прави", каза Коджабашев.

Той напомни, че България все още очаква информация и ефективно правосъдие срещу извършителите на множеството посегателства срещу български сдружения, а бавното правораздаване контрастира силно на бързината, с която беше взето решението за заличаването на клуба в Битоля.

"Бавното правораздаване контрастира силно със скоростта, с която бяха заличени български сдружения. Най-накрая получихме информация от Скопие за палежа от миналата година на центъра в Битоля. Вместо извършителят да бъде преследван с цялата строгост на закона с цел превенция на подобни посегателства в бъдеще, прокуратурата е сключила сделка с обвиняемия, за да получи възможно най-малко наказание. Това ще насърчи и други подобни посегателства.

За посегателството срещу българския културен център в Скопие - учудващо е, че без да е установен извършителят, прокуратурата е категорична в мотива му - кражба. Това е първо посегателство срещу институция на чужда държава в Скопие, а местните власти, вместо да откриват извършителите, губят енергия и време, за да покажат, че такъв проблем не съществува", посочи Коджабашев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстаич: Нямам против да играем лошо и да печелим
Младен Кръстаич: Нямам против да играем лошо и да печелим
Спецакции срещу наркоразпространението в София и Ямбол, има задържани (СНИМКИ)
Спецакции срещу наркоразпространението в София и Ямбол, има задържани (СНИМКИ)