НОВИНИ

Юридическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" изпревари Харвард в класация за състезания по право

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
09:41, 23.03.2023
15754
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Огромен успех за Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" - факултетът зае първо място в Европа и трето място в света в престижната класация на международни състезания по право NICA Law school ranking. Класацията сравнява представянето на юридическите факултети по света на базата на проведени състезания.

Първите две места заеха отбори от Сингапур, а отборът на Харвард е на седмо място.

"Това наистина е значим успех, както за факултета, така и за нашите студенти и техните партньори. Става въпрос за 15 състезания и повече, така че това е един колосален успех, съвкупен. Друг успех е, че състезанията са на английски език, така че нашите отбори побеждават студенти, на които английският език е роден", каза в "Денят започва" доц. д-р Мартин Белов, зам.-декан на Юридическия факултет.

А опитът, който студентите трупат по време на състезанията, е изключително ценен за бъдещата им кариера в правото, допълват треньори на отборите.

"В различните състезания се засягат различни материи като повечето от тях не се преподават в университета и затова започваме още лятото. След това излизат казусите на всяко едно от състезанията и започваме да подготвяме писмени защити от двете страни. Това е тежък труд, защото започваме от нулата - да проучваме казуса, да избираме най-силните аргументи, да ги защитим писмено, да ги изразим убедително. След това започва подготовката за устната фаза, която изисква много по-различен набор от умения. Там тренираме говоренето - да си изразим убедително пред съдиите позицията, да я защитим и да сме по-добри от отсрещния отбор. Това дава безценен опит и се надявам да бъде използван от участниците в бъдещите им кариери", каза Петя Аджопова, треньор.

"Аз започнах кариерата си в международните състезания по право като участник преди повече от 10 години и оттогава досега не съм спирала да се занимавам с тях. Емоцията е коренно различна, но това, което получаваш като усещане, тренировка и подготовка са ценни качества, които продължаваш да използваш през целия си професионален път", изтъкна главен асистент Цветелина Димитрова, треньор.

Още подробности вижте във включването на Софи Цветкова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-ниска такса смет за жителите на Кресна, ако събират разделно битовите отпадъци
По-ниска такса смет за жителите на Кресна, ако събират разделно битовите отпадъци
Неофициалният дебют на Любослав Пенев в Хебър ще е пред празни трибуни
Неофициалният дебют на Любослав Пенев в Хебър ще е пред празни трибуни