НОВИНИ

Размерът на толтаксите ще зависи от километрите, които изминават камионите

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 23.03.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Размерът на толтаксите ще зависи от километрите, които изминават камионите. Това заяви в "Денят започва" министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Увеличението на таксите беше отложено веднъж, за да се изработи справедлив механизъм, уточни Шишков. Решението е да се въведат различни ставки в зависимост от километрите, които изминават водачите.

"Тези, които карат по-малко по нашите пътища, на практика ще плащат повече от тези, които изминават повече километри. Тези камиони, които захранват основно нашите магазини, на практика ще плащат по-ниска такса, а транзитните ще плащат по-висока такса. Отлагане на това решение не може да има повече. Хората, които ползват определена инфраструктура, е логично да я плащат, за да може тя да се самофинансира и издържа", посочи Шишков.

Един милиард и 100 000 лева са отделени за новата програма за енергийна ефективност, каза още Шишков. Парите са разпределени по региони. За да кандидатстват за финансиране, представителите на етажната собственост трябва да представят технически паспорт на сградите като той може и да е стар, но трябва да има енергийно обследване по новата наредба.

За Великден е предвидено да бъдат пуснати части от пътя Ботевград - Мездра и АМ "Европа", както и обходът за Бургас, каза още Шишков.

Пускат за Великден движението по част от пътя Мездра - Ботевград, част от АМ "Европа" и обходът за Бургас

Според него трябва да се промени икономическият механизъм, по който се строят пътищата.

"Една от възможностите е част от магистралите да бъдат строени на концесия. Тогава концесионерът не може да краде от себе си. При бъдеща концесия на практика концесионерът ще инспектира сам себе си. Ако построи магистралата некачествено и я поддържа 30 години - едно е да направи един ремонт за 30 години, друго е да направи пет", каза той.

Като пътища, които могат да бъдат построени по този начин Шишков открои тунелът под Петрохан и магистрала "Рила" през Ихтиман, Самоков, Дупница - до границата с Република Северна Македония.

Междувременно продължава ремонтът на водопровода в град Омуртаг като целта е до лятото да бъде осигурена вода за местните жители. За да се реши окончателно проблемът с водата, обаче, е нужно изграждането на нов довеждащ водопровод, уточни регионалният министър.

Шишков коментира и лошото състояние на пътя Девин - Кричим - Стамболийски, за което сигнализираха местни жители сигнализираха.

Той заяви, че Агенция "Пътна инфраструктура" е готова да ремонтира пътя, но за целта трябва да се подпише споразумение с кмета на общината, а той отказва да стори това.

Опасна настилка на пътя Девин - Кричим - Стамболийски

"Пътят от двете страни на населеното място е ремонтиран. Кметът не желае да подпише споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура". Когато път минава през населено място, се подписва споразумение, включително и за начина, по който пътят ще бъде поддържан след като бъде ремонтиран. Това е практика навсякъде - нищо различно и специално за кмета. Агенция "Пътна инфраструктура" е на разположение на кмета да подпишат споразумение", каза арх. Шишков.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неофициалният дебют на Любослав Пенев в Хебър ще е пред празни трибуни
Неофициалният дебют на Любослав Пенев в Хебър ще е пред празни трибуни
Победи на старта за Росица Денчева и Елизара Янева на турнир в Испания
Победи на старта за Росица Денчева и Елизара Янева на турнир в Испания