НОВИНИ

Заличиха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния регистър на РСМ

Александър Марков
от Александър Марков
21:31, 22.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля е заличен от Централния регистър на Република Северна Македония. Това става ясно от справка в сайта на регистъра.

Като причина от Централния регистър посочват, че българският клуб не е променил името си съгласно изменения Закон за организациите, сдруженията и политическите партии в страната. Той забранява създаване на организации, носещи имена на личности, които са противоречиви, създават напрежение между гражданите на страната, подтикват към омраза на база националност, вяра, или пък подтикват към фашизъм и нацизъм.

Председателят на клуба Любчо Георгиевски заяви, че не са уведомени от Централния регистър за решението. Посочи, че ще търсят правата си в съда и ще продължат дейността си, както и досега. От Външно министерство заявиха, че ще коментират темата на брифинг утре в 10.30 ч.

Решението за премахване от Централния регистър се случва, след като миналата седмица правителствената Комисия за имена на организации и сдружения в Северна Македония се произнесе с негативно становище относно името "Иван Михайлов".

Според комисията, името се свързва с фашистка идеология и накърнява националните чувства на македонския народ, което е в нарушение на приетите промени в Закона за организациите, сдруженията и политическите партии. Комисията препоръча на министъра на правосъдието да вземе решение за заличаването на организацията от регистъра, което Кренар Лога подписа още същия ден.

Пред БНТ журналистът Владимир Перев коментира, че вероятно същата съдба ще сполети и клуб "Цар Борис Трети" в Охрид.

"За мен не е новина и не съм изненадан. И повечето от нас тук в Македония не са изненадани. Даже се и следващия клуб "Цар Борис Трети" да доживее същата съдба, да бъде закрит. Това говори, че в македонското общество нищо не се е променило. Не се е променило нито от Югославия, нито от югоносталгичните времена, нито от времената на 2000 година, отпреди 23 години, когато беше и сдружението "Радко". Това значи, че в политическата перцепция на македонските ръководители, на македонското ръководство, на политическите партии, нищо не се е променило последните 50 години".

БНТ: Това ли е знакът, който ни дава Скопие - че промяна няма?

Владимир Перев: Скопие дава знак, че не желае промяна. Промяна ще има, клубовете ще си намерят своето място след време... съдебен процес в съда в Страсбург. Ще се повдигне и една съвест на македонското общество, аз очаквам това, че в Македония не всички мислят така, както се говори.

Клуб "Цар Борис Трети" също получи негативно становище от Комисията по имената. Срещу двата клуба имаше поредица от нападения, стрелба, опит за подпалване и протести, а секретарят на клуба в Охрид Христиан Пендиков бе нападнат и жестоко пребит през януари т.г.

По темата работят: Йоана Миланова, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според статистиката: България има всички шансове да победи Черна гора
Според статистиката: България има всички шансове да победи Черна гора
Зрелищна акция в Берлин: "Грийнпийс" призова за край на двигателите с вътрешно горене
Зрелищна акция в Берлин: "Грийнпийс" призова за край на двигателите с вътрешно горене