НОВИНИ

Мъж, пребивал жени, получи условна присъда. Една от тях разказа пред БНТ за ужаса от насилието

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:28, 22.03.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Общество
Слушай новината

След 3 години съдебни битки: условна присъда за насилие получи мъж, пребивал жена. И не само една: има сигнали от няколко жени, които бивш шофьор на МВР болница е биел системно. Само една от тях обаче се е осмелила да го съди.

Пред БНТ тя говори за дългия път на правосъдието. Нейният разказ, кадрите с насилието върху нея са тежки и оставят силен отпечатък.

В този час някой някъде бие човека, когото сам е избрал за свой партньор. На всеки 30 часа една жена е убита. Но това е статистика за Аржентина. България няма такава. Тук знаем само, че за 3 месеца 8 жени са убити от мъжа си. Поне 8.

"Първоначално беше лъчезарен, любвеобилен, въобще не можеш да кажеш, че такова нещо ще се отключи в него. Започна да ме рита, аз бях в безпомощно състояние. Само помня гласа му, който казва: "Спокойно, знам как да те бия, така че да не ти личи." Накарах да ме снимат с телефон, още докато са ми пресни раните. Да имаме илюстративен материал, ако някой не ми вярва", разказва Мила Пейкова.

Медицинското заключение е половин страница - травми от главата до петите. Но според експертизата в прокуратурата това е лека телесна повреда.

"Едва ли не ме изкарват, че нищо не ми се е случило. Разбирам, че не съм единичен случай, а това става системно и понеже всички са си мълчали досега, то е бивало потулвано", казва Мила.

Прокуратурата не може да образува дело срещу него, именно защото травмите се водят лека телесна повреда. А междувременно мъжът пребивал и други жени. Поне 3 жени, срещу които е използвал юмруците си. От различния начин, по който е пребивал всички тях, изглежда, има едно общо нещо.

"Че първо ни е свалял звездите и винаги е бил мил, изведнъж е полудявал без причина и че ни е биел, в техният случай ги е държал заключени", казва Мила.

От всички тях единствено Мила започва дело срещу него. Макар че човекът, който я е пребил е предлагал друг изход.

"Да кажа, че сама съм се пребила и така нататък", каза Мила Пейкова.

Избира дългия път на правосъдието. Месеци наред чака експерт да се произнесе могат ли снимките да се използват като доказателство или не.

"Той миналия път се извини и каза: "Само още малко време ми остава и съм готов." Два пъти вече се отлага делото за това", казва Мила.

Според районния съд забавяне няма. И делото, започнато февруари миналата година, се е водило в разумен срок. Днес след три години ходене по прокуратури и съдилища, делото приключи. Условна присъда, която предвижда 1 година затвор при следващо провинение.

"Радвам се, че това приключи. Радвам се, че това дело не съм го водила само за мен, а за всички негови жертви, които не е редно да остават мълчаливи", казва Мила Пейкова.

Някои от жените, пребити от същия мъж, мълчат от страх. Други влязоха в психиатрия. Трети избират да почакат за правосъдие... в разумен срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АКФ: Около 10% от гласовете на избори идват от купен и контролиран вот
АКФ: Около 10% от гласовете на избори идват от купен и контролиран вот
14 загинали при руската атака с дронове в Украйна
14 загинали при руската атака с дронове в Украйна